MN logo rgb web 300x77
Nu åbner Nørrebros restauranter igen: “Vi skal fandme have en fest!”

Nu åbner Nørrebros restauranter igen: “Vi skal fandme have en fest!”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Sent torsdag eftermiddag kom de retningslinjer, som restauratørerne på Nørrebro i lighed med deres kolleger landet over har ventet på hele ugen. Nu skal weekenden bruges på at knokle for at gøre klar til de socialt og gastronomisk udhungrede lokale gæster.

Foto fra Cafe: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

“Vi åbner op på mandag!! Der er blevet målt op og fjernet borde og gjort klar til, at man kan have det fedt og sterilt hos os!”

Sådan indledte Restaurant Omar i Refsnæsgade tidligere på ugen et af sine Instagram-opslag, efter at det var blevet kendt, at landets caféer, restauranter og værtshuse må begynde at åbne igen fra på mandag den 18. maj.

På det tidspunkt kendte man endnu ikke de nye retningslinjer for genåbningen, som regeringen havde bebudet, blandt andet hvordan man skulle forholde sig til 1 meter-kravet om afstand og det på det tidspunkt gældende krav om 4 kvadratmeter per gæst..

Men Simon Leo Hansen, ejeren af Omar – og af lillesøsterrestauranten Safari i Baggesensgade – håbede på det bedste:

“Vi skal fandme have en fest!! Ind og book med jer!,” skrev han i opslaget med de afsluttende hastags #restaurantomar #refsnæsgade32 #endelig.

Det bliver nok mig, der render rundt og spritter håndtag af og gør kontaktflader ekstra rene

Simon Leo Hansen, ejer af restauranterne Omar og Safari

Langt om længe kom de nye anbefalinger så sent torsdag eftermiddag. 

Og selvom Simon Leo Hansen stadig anser retningslinjerne med bl.a. det reviderede krav om 2 kvadratmeter per gæst – mod tidligere 4 kvadratmeter – som en udfordring, er han stadig mere end klar til at modtage gæster fra på mandag. 

Og der er helt styr på hygiejnen, lover han. Han regner med selv at være skiftevis på begge restauranter for at følge op på blandt andet den ekstra rengøring, der er behov for.

“Det bliver nok mig, der render rundt og spritter håndtag af og gør kontaktflader ekstra rene,” fortæller han leende og fortsætter:

“Vi er klar til at agere i en form for forældrerolle i forhold til vores gæster, så de husker at holde afstand, ikke bliver for fulde, og at vi kan – og vil – bede dem om ’at slappe lidt af’, i fald stemningen bliver lidt for løssluppen.”

Simon er lettet over, at åbningstiden til klokken 24.00 er landet, hvor den er, for det giver plads til det antal ’seatings’ (den tid, et selskab bruger på et besøg, red.), som restauranterne normalt har i løbet af en aften.

Men det bliver stadig en kamp at få omsætningen til at hænge sammen med udgifterne, vurderer han.

“Vi fortsætter med at have takeaway fra Omar, indtil vi kan se, at økonomien hænger sammen som før Corona,” erklærer han.

“Jeg er ret sikker på, at jeg kan nå det”

Naim Al Kassab står bag baren bagerst i sin lille hyggelige Café Arabica i Blågårdsgade. Der er sat tape-strimler på gulvet, så vi alle kan finde ud af at holde afstand. 

Naim har været bekymret – ikke for sig selv, men for, hvad fraværet af cafélivet gør ved det sociale liv i gaden. For en måned siden valgte han efter en måneds nedlukning af sin 10 år gamle café at genåbne for takeaway-kaffe og -te. Og der er et jævnt flow af lokale beboere, der kigger ind for at købe den veltillavede caffe latte. 

Børnene fra gaden kommer løbende ind og får et glas vand – det er åbenlyst, at her kender alle Naim, og han kender dem.

Så sent som i onsdags, hvor Mit Nørrebro var på besøg, tvivlede han på, om han kunne åbne på mandag, fordi der stadig manglede vejledning til blandt andet antallet af besøgende. 

Men fredag formiddag, efter at myndighederne meldte de nye retningslinjer ud sent torsdag eftermiddag, er han optimist.

“Jeg er ret sikker på, at jeg kan nå det til mandag – eller i hvert fald tirsdag,” siger han over telefonen, mens han får lavet en cortado til en af takeaway-gæsterne, og fortsætter:

“Med de nye regler kan jeg have op til omkring 15 til 20 gæster indendørs.”

Normalt er der plads til 30 gæster indendørs på Café Arabica, men så sidder man også tæt. De nye regler vil ifølge Naim Al Kassab føre til en omsætningsnedgang på 50 procent. Men hellere det end ingen omsætning. 

Der vil blive sat ekstra dispensere med håndsprit op ved indgangen og ved toilettet, men ellers har Naim en klar forventning om, at hans gæster udviser ansvarlighed.

“Jeg kan jo ikke spørge folk i et selskab om, hvor godt de kender hinanden, eller om de er i nær relation med hinanden,” forklarer han med henvisning til retningslinjerne for forsamlingsforbuddet (se faktaboksen i bunden af artiklen).  

“Vi er så klar!”

På Nørrebrogade 56 ligger den lille italienske restaurant Cicchetti. 

“Vi er så klar!” skriver ejerne på deres sociale medier. Samtidig takker de for den støtte, kunderne til takeaway-ordningen har ydet den lille restaurant. 

Kun nogle få dage efter nedlukningen af Danmark besluttede de to ejere Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding at holde gang i butikken ved at sælge takeaway-mad. 

Det har været rigtigt fint for både butikken og for os, at vi har holdt os i gang

Nina Krysiza Sørensen, medejer af Cicchetti

De små, lækre antipasti-retter er blevet solgt som takeaway med så stor succes, at ejerduoen også overvejer at fortsætte med at lade folk købe maden med hjem, også når restauranten åbneri næste uge

“Det har været rigtigt fint for både butikken og for os, at vi har holdt os i gang,” fortæller Nina Krysiza Sørensen, der med de nye regler for genåbningen kan se frem til en halvering af antal siddende gæster både inde og uden for restauranten.

“Vi overvejer derfor at udvide vores åbningstider og -dage, så det kan hænge bedre sammen økonomisk,” fortsætter Nina, der dog også vil skele til, hvor meget hun og hendes makker kan holde til. 

De har som mange andre måttet ty til økonomisk støtte via de forskellige hjælpepakker, og det bliver der nok fortsat behov for hen over sommeren.

Ret til mere udendørsservering – men hvor?

Hotel- og restaurationsbranchens brancheforening HORESTA har opfordret landets kommuner til i en periode at dispensere fra antallet af pladser til udendørsservering. 

Og få timer efter, at statens nye retningslinjer til landets restaurationer blev offentliggjort, erklærede et flertal af politikerne på Københavns Rådhus, at der her i kommunen åbnes for udeservering på pladser, i parker og i et vist omfang på p-pladser – under hensyntagen til områdets beboere. 

Nørrebro er dog i forvejen den bydel, hvor der er flest mennesker pakket på mindst plads. Og for en restauratør som Simon Leo Hansen ville en sådan dispensation ingen mening give. 

Restaurant Omar har godt nok – i modsætning til Safari – udendørsservering, men ikke noget grønt område eller nogen parkeringsplads i nærheden, som de kunne inddrage.

“Det handler jo ikke kun om plads, men også om, hvordan naboerne vil tage en sådan udvidelse,” forklarer han. 

Så selvom han da gerne ville inddrag et et par parkeringspladser på Refsnæsgade, har han reelt ikke set det som en mulighed.

For både Cicchetti, Cafe Arabica og Simon Leo Hansens to restauranter har de seneste to måneder være tabsgivende. Selvom takeaway-salget har holdt gang i deres køkkener og kaffemaskiner, har ingen været i nærheden af deres normale omsætning. 

Og selv med åbningen fra næste uge forventer de alle, at omsætningen vil ligge 50 til 70 procent under normalen.

Ifølge HORESTA er de fleste caféer og restauranter med en omsætning på 70 procent under normalen udgiftsneutrale – hvilket vil sige, at de får dækket deres udgifter, men intet tjener derudover. 

Så derfor er der ingen tvivl: skal vi fortsat have en fest i Nørrebros gader og stræder, skal vi som beboere støtte stærkt op om det lokale restaurationsliv.

Og det starter på mandag.

DE NYE RETNINGSLINJER for café-og restaurantbesøg 

• Der indføres et særligt kvadratmeterkrav på 2 m2 pr. person, medmindre kunderne det pågældende sted i al væsentlighed står op (i givet fald er kravet 4 m2 pr. person). Der skiltes i relevant omfang med max antal gæster i lokalet.

• Der skal være nem adgang til håndhygiejne i form af vand og sæbe eller håndsprit (70-85% alkohol) for såvel gæster som medarbejdere. Derudover stilles der en række krav til adfærd, hygiejne, rengøring og desinfektion af fx fælles kontaktpunkter som håndtag, gelændre og bordoverflader. Der bør ikke være fælles håndklæder på toiletterne.

• Både indendørs og udendørs skal det være muligt at holde mindst 1 meters afstand mellem forskellige selskaber. Dvs. du kan sidde med almindelig afstand til dem, du er ude at spise med, men der skal være mindst 1 meters afstand til næste selskab – som alternativ til 1 meters afstand kan restauranten opsætte en fysisk barrieremellem selskaberne fx i form af fx en plastic- eller glasskærm.

• Forsamlingsforbuddet skal respekteres, så stedet kan ikke servere for selskaber, der p.t. er større end 10. Et selskab bør kun bestå af personer, der i forvejen har tæt kontakt til hinanden og normalt ses på tilsvarende vis. Restauranter og caféer kan godt have flere selskaber samtidig, hvis der holdes afstand mellem selskaberne.

• Gæster bør ikke have mulighed for at placere sig, hvor de i mere end 15 minutter har ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere, fx siddende ved en bardisk. Alternativ kan etableres en fysisk barriere fx i form af en skærm en plastic- eller glasskærm.

• Ved buffetservering skal der være særlig fokus på kontaktflader, herunder om der med fordel kan anvendes personlige redskaber, engangsredskaber eller portionsskåle ved selvservering. Buffet bør ligeledes indrettes, så det er muligt at holde afstand. 

• Alle serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet, skal lukke kl. 24.

Related Articles

X