MN logo rgb web 300x77
Nu sker det: Ny park i Stengade nærmer sig første spadestik

Nu sker det: Ny park i Stengade nærmer sig første spadestik

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Nørrebro Lokaludvalg har givet deres støtte til den beboerdrevne udgave af en ny park i Stengade. Nu skal beboerne træffe de sidste valg, før anlægsarbejdet kan gå i gang til vinter.

På bedste Nørrebrovis har der været mange holdninger, lange diskussioner og en stor portion skepsis over for udefrakommende indblanding.

Men nu lysner det i mere end én forstand for parkprojektet i Stengade, der har været så grueligt meget igennem. Efter at beboerne sidste efterår nedstemte det daværendeforslag til en ny, offentligt tilgængeligt lommepark foran fsb Blågårdens karakteristiske røde bygninger over for Folkets Park, er de nemlig selv blevet primus motor i projektet. 

Væk er de dele af projektet, som beboerne oplevede som verdensfjerne og “alt for arkitektagtige”, den planlagte fældning af ca. 100 træer er reduceret til omkring det halve, og parkens design opfordrer nu i højere grad til ophold i mindre og mere intime grupper, efter at beboerne udtrykte bekymring for, at det oprindelige designforslag ville tiltrække større udendørsfester lige uden for deres soveværelser.

“Beboerønskerne har været, at området skulle være luftigt, lyst og overskueligt, og at der skulle være en mere varieret beplantning, så der er grønt på forskelige årstider. Lige nu er det sådan, at der er tre uger, hvor det hele springer ud og er vanvittigt smukt, men resten af tiden er der på grund af de mange lindetræer meget mørkt. For fremtiden vil området blive overskueligt og trygt at gå i,” siger Bjarke Kværnø, der har været involveret i processen på flere planer, da han både er beboer i fsb Blågården, medlem af Nørrebro Lokaludvalg (for partiet Venstre) og medlem af styregruppen i Områdebestyrelsen Indre Nørrebro.

Fordobling af prisen kræver prioritering

Baggrunden for hele ideen om den kommende park i Stengade er netop, at Områdefornyelsen Indre Nørrebro – der de seneste fem år har arbejdet for enkulturel, social og fysisk fornyelse af kvarteret – har reserveret ca. 3,5 millioner kroner til at give det lille parkområde i Stengade et løft.

I sidste uge gav Nørrebro Lokaludvalg så deres støtte til det reviderede projekt. Men efter beboerinvolveringen og de mange nye ønsker til parken er projektets pris steget til 7 millioner kroner. Så nu skal beboerne til en beboermiddag 5. september prioritere i ønskerne – med Bjarke Kværnøs ord “beslutte sig for, hvad der er need to have, og hvad der er nice to have” – og planlægge, om og i givet fald hvordan de vil søge fondsmidler til at finansiere de ting, der ligger uden for det nuværende budget.

Planen er herefter, at fældningen af en række af de eksisterende træer går i gang her til efteråret, og at anlægget af den nye park kan gå i gang senest til februar. Hvis alt går vel, vil Stengade senest 1. maj 2020 have en ny, lys og hyggelig lommepark, som kan nydes såvel af fsb Blågårdens beboere som af alle andre nørrebroere samt af bydelens besøgende.

Jaja, vi ved godt, at arkitekttegninger altid ser lækrere ud på papiret end i virkeligheden. Men hvis man kender den nuværende strækning på Stengade, kan man godt se fidusen: den nuværende ubrudte række af høje lindetræer skal udtyndes og suppleres med træer og øvrig beplantning i forskellige højder, former og farver. Det er det, beboerne har sagt ja til – og det forstår man jo egentlig godt.

FAKTA: SÅDAN BLIVER DEN KOMMENDE PARK I STENGADE

Den overordnede ide med den kommende park i Stengade er, at der skal tyndes ud i den eksisterende klynge af lindetræer for at give lys til området og til de nyplantede træarter. 

Der etableres varierende beplantning i forskellige højder for blandt andet at styrke variationen i beplantningen og skabe et mere attraktivt byrum. Der tænkes også i frugtbuske og plantekasser, som kan give forbipasserende og beboere en mere varieret oplevelse. 

Den overordnede plan for parken er udarbejdet af artkitektfirmaet Gaardrum.dk med udgangspunkt i en hel række beboermøder og workshops. Gaardrum.dk er også hyret som fortsat rådgiver og arkitekt på parken.

Related Articles

X