MN logo rgb web 300x77
Nu sker det: Tiltrængt make-over af Basargrunden på vej

Nu sker det: Tiltrængt make-over af Basargrunden på vej

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Buske, blomster og nyplantede træer skal gøre trafikomsust ingenmandsland ved Nørrebro Station til et attraktivt, grønt byrum. 

Topfoto: Buske, nye træer og grønne bede skal give pladsen ved Nørrebro Station et tiltrængt løft. Siden visualiseringen her blev lavet, er der planlagt blomster i stedet for græs under træerne. Illustration: Effekt 

Basargrunden tæt ved Nørrebro Station har længe trængt til en kærlig hånd, og nu er en konkret plan for den lille stump jord mellem områdets mange biler nået frem til de københavnske politikere.

I en nær fremtid vil Basargrunden formentlig blive en mere rolig, grøn og sammenhængende plads — belagt med brosten og omkranset af store bede med træer, buske og blomsterbund. To egetræer fra 1989 bliver bevaret, og der plantes mere end 40 nye træer.

Det nye forslag er dog ikke den første plan for pladsen.

Tilbage i 2015 præsenterede Nørrebro Lokaludvalg og tegnestuen COBE en noget mere omfattende helhedsplan, der skulle inddrage hele området omkring Nørrebro Station — inklusive de små byrum Skodagrunden, Lyngsies Plads, Basargrunden og Glenteparken.

Læs også: Håb droppet: Ikke flere penge til Basargrunden i denne omgang

Metrobyggeriet og manglende finansiering satte dog projektet på hold, og først i foråret 2020 blev det igen taget op, efter metroen havde pakket sin byggeplads på stedet sammen.

At gennemføre hele det store projekt på én gang viste sig dog sidste år at være for stor en økonomisk mundfuld for de københavnske politikere, men der blev afsat små fem millioner kroner til en mindre løsning for Basargrunden.

Det er det konkrete bud denne, mindre løsning, der nu er lagt frem. 

Den kommende plads, set mod Nørrebro Station. Illustration: Effekt.
Sådan blev det ikke — Ikke i denne omgang i hvert fald. COBEs helhedsplan for et nyt område omkring Nørrebro Station bliver ikke gennemført i sin helhed. Illustration: Cobe.

Flertal vil have grønt

Den nye plan for pladsen — der også omfatter en stump af Mimersgade og området foran supermarkedet Føtex — er udviklet i samarbejde med repræsentanter fra Nørrebro Lokaludvalg og andre i området.

Det har været en høj prioritet for de lokale, at pladsen skulle være grøn.

Ved en digital afstemning i efteråret stemte 66% af i alt 3.700 lokale deltagere for at gøre området til en rolig, grøn plads med mange træer, frem for en mere urban plads med markedsplads, scene og færre træer.

Læs også: Hvad vælger du? Her er de to forslag til den nye plads på Basargrunden

Og på trods af, at økonomien har givet snævre rammer for, hvad der har kunnet lade sig gøre, er Nørrebro Lokaludvalg tilfreds med udfaldet:

“Vi synes, det tegner til at blive et fint, urbant, grønt byrum, og jeg er faktisk positivt overrasket over, hvor meget vi får ud af de forholdsvist få penge, der var afsat til projektet,” siger formand Mogens Petersen.

Skitseforslaget, som vi Nørrebroere har valgt ud fra to mulige. Illustration: Effekt.

Genbrug giver gevinst

En af de veje, der har ført til et fornuftigt udbytte for pengene, er anvendelsen af genbrugsmaterialer. Både granitkanter, brosten og grus har tidligere været brugt andetsteds.

Et nyt, offentligt toilet i hjørnet mod Nørrebro Station er også blevet en del af pakken, og både cyklister og fodgængere vil få bedre forhold på pladsen — med både cykelparkering, opholdsmuligheder og direkte ganglinjer, der forbinder de mange fodgængerovergange, der løber ud i pladsen.

Den samlede prisseddel på den nye Basargrunden lander på godt syv millioner kroner. Ud over de penge, som Københavns Kommune afsatte i 2020, var der tidligere afsat et mindre beløb til arbejdet, og to fonde har tilsammen lagt godt en million oveni.

Politikerne i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg skal behandle planen på mandag den 25. januar.

Hvis de — som forventet — godkender den, kan den nye Basargrunden se frem til at stå klar allerede til efteråret.

Overblik: Basargrundsprojektet, som det ser ud på papiret og nu skal behandles. Illustration: Københavns Kommune.

Artiklen er oprindeligt fra, og bringes i samarbejde med, Magasinet KBH

Related Articles

X