Et flertal på Københavns Rådhus landede onsdag en aftale om, hvad årets overskydende midler skal bruges på. På Nørrebro betyder det blandt andet midler til at lappe på flere af bydelens grønne arealer.
Både De Gamles By og området omkring Nørrebro Station har været genstand for stor lokal debat de senere år.
En del nørrebroere mener, at begge steder har fået en stedmoderlig behandling af kommunen, men onsdag eftermiddag kom der flere små plastre på sårene, da et flertal af byens politikere blev enige om fordelingen af årets overskydende midler, også kaldet Overførselssagen eller ”det lille budget”.
Først De Gamles By:
Mens det lokalt stærkt upopulære lokalplanforslag om De Gamles By er i offentlig høring, smider politikerne nu i alt godt 12 millioner kroner ind i området.
Læs også: Kommunen overså legeplads-forurening i årevis: “Fejl sker”
Der blev som ventet afsat midler – mere præcist 9, 1 millioner kroner – til oprensning af den forurenede jord samt efterfølgende genetablering af legepladsen på ByOasen samt til den midlertidige genhusning af dyrene. Lige nu undersøges det, om dyrene midlertidigt kan bo i Hørsholmsparken – altså den del af Nørrebroparken, der løber mellem Jagtvej og Stefansgade.
Det har der længe været politisk flertal til, efter at det sidste år kom frem, at kommunen havde kendt til forureningen på legepladsen i ni år uden at reagere.
Derudover har aftaleparterne afsat 3,1 millioner af til at opgradere udvalgte grønne arealer i De Gamles By med en større biodiversitet og ekstra grønne arealer og forbindelser mellem områdets funktioner.
Det er dog tvivlsomt, om det er noget, der mildner beboerne i og brugerne af området, der grundlæggende ikke vil acceptere planerne om at lægge både en ny folkeskole og et diabetescenter på en af bydelens få grønne pletter på landkortet. Også selvom det planlagte byggeri nu er skaleret ned til fordel for mere grønt.
Trekantsdrama
Med hensyn til Basargrunden har den og hele området omkring Nørrebro Station i over et årti været genstand for talrige debatter, borgerinddragelsesprojekter, og politiske markeringer.
Festen blev dog til at overskue, da tidligere overborgmester Frank Jensen (S) i starten af sidste år slog fast, at et ikke overvældende beløb på 7,5 millioner kroner var, hvad der ville være at lave plads for.
Da nuværende fungerende overborgmester Lars Weiss (S) i slutningen af året var på besøg på Nørrebro, fandt en lille grustrekant dog nåde for hans blik.
Trekanten, der ligger nede under selve banebroen, var blevet glemt under de ellers omfangsrige diskussioner om, hvad der skulle laves på Basargrunden, og onsdag blev der så afsat 800.000 kr. til, at det på den ene eller anden måde kan komme til at hænge sammen med den nye plads, der forventes at stå færdig til september i år.
“Vi har været nøjsomme”
De tre ovenstående ting er også det, som formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens ’Mugge’ Petersen, glæder sig mest over ved den nye aftale.
“Vi har være meget nøjsomme og ikke bedt om så meget, til gengæld har vi mere eller mindre fået det, som vi har bedt om,” siger han.
“Vi er glade for, at vi har fået penge til at få genetableret Byoasen og genhuset dyrene, og at man også kan gå i gang med at genoprette nogle af de ødelæggelser, man har nået at få lavet i Nordpolen i De Gamles By, så vi kan få fredet det område. Og så er det rart, at vi nu også kan få den lille trekant ved Nørrebro Station til at hænge sammen med resten af pladsen,” siger formanden.