MN logo rgb web 300x77
Ny beslutning: Hele Wesselsgade bliver fredet for nybyggeri

Ny beslutning: Hele Wesselsgade bliver fredet for nybyggeri

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Efter stor lokal debat om den planlagte nedrivning af et kendt byhus i Wesselsgade 17 har politikerne i Københavns Teknik- og Miljøudvalg nu besluttet, at der skal udarbejdes en bevarende lokalplan for hele gaden.

Foto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

De nørrebroere, der elsker Wesselsgade, som den er, kan nu ånde lettet op.

Efter stigende bekymring blandt naboerne til det lille gule byhus i Wesselsgade 17 over planerne om at nedrive huset og i stedet opføre et syv eteagers byggeri, har Københavns Teknik-og Miljøudvalg på et møde mandag besluttet, at der skal laves en bevarende lokalplan for hele Wesselsgade.

Dermed er politikerne gået skridtet videre, end de gjorde i september, hvor et flertal stemte for at lave en lokalplan, der forbød nedrivning af huset i nummer 17.

Det sker på anbefaling fra embedsmændende i forvaltningen, der i deres indstilling til politikerne begrundede forslaget om en bevarende lokalplan for hele gaden på følgende vis:

“Wesselsgade fremstår i dag som en af de bedst bevarede gader på Indre Nørrebro og er en af de eneste gader i kvarteret, som undgik en markant transformering i forbindelse med 1970’erne og 80’ernes omfattende bysanering,” skriver forvaltningen, der pointerer, at der ikke er opført bygninger på Wesselsgade siden omkring år 1900. 

Læs også: Reddet: Politikere vil lave lokalplan for historisk hus i Wesselsgade

“Wesselsgade vidner om bydelens tidlige historie og fremstår velbevaret med en variation af enkeltbygninger, bygningstyper og størrelser, afbrudt af mindre grønne elementer, der tilsammen udgør en helhed, og som er med til at fastholde Nørrebros identitet som en bydel, hvor der er kontrast og kant,” skriver forvaltningen videre i den indstilling, som et flertal af udvalgspolitikerne altså valgte at nikke ja til.

Arbejdet med den bevarende lokalplan for Wesselsgade forventes at gå i gang til foråret, og en endelig lokalplan forventes at kunne vedtages i i 2. kvartal 2022. 

Kortet her viser med den røde stiplede linje den del af Wesselsgade, der vil blive bevaret af den kommende lokalplan – og som det ses, drejer det sig om hele gaden og ikke kun om det omdiskuterede byhus i nummer 17. Illustration: Københavns Kommune.

Om Wesselsgade 17

Bygningen på Wesselsgade 17 er en 2-etages boligejendom opført i 1862, og har en middel bevaringsværdi (SAVE-værdi 4). Bygningen er opført i den typiske historicistiske stil med blændinger og bueslag i facademuren, der er med til at give bygningen dens karakter. Den fritstående gavl har siden 1985 været udsmykket med gavlmaleriet ’Atomvåbenfri zone i Norden’, og er et karakteristisk indslag i gadebilledet.

Kilde: Københavns Kommune

Related Articles

X