MN logo rgb web 300x77
Ny forening på Indre Nørrebro: “Vi vil have et godt byliv for alle”

Ny forening på Indre Nørrebro: “Vi vil have et godt byliv for alle”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
En gruppe beboere på Indre Nørrebro har fået nok af støj og uro og har derfor stiftet en forening, der skal skabe balance mellem de mennesker, der bor i området, og det lokale natteliv.

Foto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Egentlig startede Gøje Rostrup bare med at undre sig. 

Som inkarneret bybo og mangeårig beboer på Indre Nørrebro har hun aldrig drømt om en storby uden liv – snakken og hyggen i hendes lokale Blågårdsgade var netop det fede ved at bo i byen. 

Men noget havde forandret sig. Larmen fra gaden blev ofte så høj, at hun havde svært ved at forstå, at det var tilladt.

“Der er sket en langsom accelerering. Og så pludselig har man svært ved at kunne trække sin cykel ind gennem porten til sin ejendom, fordi menneskemængden simpelthen er blevet for massiv. Og man kan ikke falde i søvn, fordi larmen fra mange mennesker flyder ind ad soveværelsesvinduet klokken to om natten. Og man oplever episoder, hvor stangvisne mænd – uden at nogen blander sig – kan stå og true hinanden på livet lige neden foran ens hoveddør,” forklarer hun.

Til tider kunne Gøje Rostrup med en mobil-app inde fra sin lejlighed måle gadestøjen til 75 decibel.

Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi for ekstern støj fra virksomheder i etageboligområder er 40 decibel mellem kl. 22 og 07. 

“Det er jo helt umuligt at skulle stå op og smøre madpakker og sende ungerne i skole og selv tage på arbejde, hvis det har larmet til klokken tre om natten. Fejemaskinerne starter klokken syv. Så er der ikke mange timer til en god nats søvn,” påpeger hun.

Flere sjæle, én tanke

Den 55-årige scenograf har derfor været med til at stifte den nye forening Beboerforeningen for Indre Nørrebro (BFIN), som hun også er formand for.

For da Gøje Rostrup satte sig foran sin computer for at søge efter svar på sin undren, kom hun hurtigt i kontakt med foreningen Københavns BeboerNetværk, der har sit udspring i Indre By. 

Her kunne de fortælle, at hun ikke var den eneste beboer i lokalområdet, som havde udfordringer med larm. Foreningen havde fået flere af hinanden uafhængige henvendelser fra beboere på Indre Nørrebro, og Gøje Rostrup blev opfordret til at søge sammen med sine lidelsesfæller fra sit lokalområde. 

Og det gjorde hun. Tilfældet ville, at en af de andre lidelsesfæller var fra hendes egen beboelsesejendom i Blågårdsgade, mens andre var fra henholdsvis Ravnsborggade, Nørrebrogade og Stevnsgade. Og så var der grundlag for at starte en beboerforening.

Støj giver bekymringer

Det ligger Gøje Rostrup meget på sinde at understrege, at hun ikke bare er en “sur mokke”, som burde flytte ud på landet. Og at hun synes, at Indre Nørrebro er et skønt sted at bo og leve. 

Men nye tal fra Københavns Kommunes Tryghedsundersøgelse 2020 viser, at hun bestemt ikke er alene med sine bekymringer. 

Støj fra naboer ligger med 62 procent på en andenplads over kriminalitetstyper og øvrige gener, som beboere på Indre Nørrebro er bekymrede over – kun overgået af bekymring for at få stjålet sin cykel. 

Dobbelt så mange beboere på Indre Nørrebro er bekymrede over støjgener fra naboer, som der er bekymrede for at blive udsat for bandekriminalitet, og tallet ligger også højere end gennemsnittet for Københavns Kommune, som er 56 procent. 

Samtidig ligger Nørrebrogade i top-ti over gader i Københavns Kommune, der har flest spiritusbevillinger – heraf hører de fleste til i den ende, som ligger på Indre Nørrebro. 

Sammen med Ravnsborggade ligger Nørrebrogade også i top-ti over gader i Københavns Kommune, der har flest nattilladelser, hvilket for enkelte værtshuse betyder, at man kan have åbent helt til klokken 05. For de fleste gælder dog, at lukketidspunktet er klokken 02.

“Vi vil arbejde for, at Indre Nørrebro skal være et godt sted at bo og leve,” fortæller Gøje Rostrup med henvisning til foreningens vedtægter og uddyber:

“Vi vil gerne i dialog med Københavns Kommune, med politiet og med værtshusejerne om, hvordan der kan være plads til os alle. Vi vil ikke lukke værtshuse, men vi vil gerne begrænse antallet af nye værtshuse og spiritusbevillinger. Og så vil vi gerne have, at loven overholdes, når det handler om adfærd og støj i vores gader.”

Lokaludvalget støtter op

Nørrebro Lokaludvalg har støttet den nye forening økonomisk, og formanden Mogens ’Mugge’ Petersen er selv bekendt med den larm, som foreningen mener er et voksende problem i visse områder af Indre Nørrebro. 

På sine jævnlige ture ned ad Blågårdsgade kan han også konstatere, at der “er mennesker alle vegne”. 

“Der er mange ikke-lokale i bybilledet nu, hvilket er naturligt, når antallet af værtshuse stiger, og når eksisterende værtshuse får udvidet deres kvadratmeterantal. Men det skaber også en ’dem-og-os-problematik’,” siger Mogens Petersen, som understreger, at de smalle gader er med til at holde på varmen og derfor tiltrækker udelivet og det medfølgende øgede støjniveau.

Med den økonomiske støtte fra Nørrebro Lokaludvalg skulle BFIN have afholdt et informationsmøde i april. 

Det fik coronavirus/COVID-19 sat en stopper for. Nu bliver mødet i stedet afholdt den 10. september i Støberiet på Blågårds Plads. Her er alle beboere fra Indre Nørrebro velkomne.

“Vi håber på, at beboerne vil melde sig ind i vores forening, så vi sammen kan arbejde for et godt byliv for alle,” siger Gøje Rostup.

Både ejere, andelshavere og lejere med folkeregisteradresse på Indre Nørrebro er velkomne som medlemmer. Det samme er erhvervsdrivende uden alkoholbevilling – også dem, der bor andre steder end Indre Nørrebro. 

Erhvervsdrivende med alkoholbevilling, som støtter foreningens arbejde, er også velkomne, men vil ikke have stemmeret i foreningen.

“Foreningens formål er at gå i dialog, men frem for alt at støtte beboere, der føler sig ramt af støjgener og anden uro, der sker i forbindelse med værtshusenes tilstedeværelse i kvarteret,” uddyber Gøje Rostrup.

BFIN er kommet med ind under paraplyorganisationen Københavns BeboerNetværk, hvor man også er repræsenteret. Foreningen har allerede nu en Facebook-side, men vil på sigt også lave en hjemmeside.

BEBOERFORENINGEN FOR INDRE NØRREBRO (BFIN):

Formand: Gøje Rostrup

Foreningens formål: Foreningen skal arbejde for beboerne på Indre Nørrebro med henblik på, at det skal være et godt sted at bo og leve.  
Foreningen skal danne et beboernetværk og en platform, hvor medlemmerne kan samarbejde og støtte hinanden.

Pris for medlemskab er 100 kr. om året.

Kontakt: Foreningen kan kontaktes via deres Facebook-side.

Related Articles

X