Et særligt familieteam skal med opbakning fra fire kommunale forvaltninger forhindre, at børn og unge på Nørrebro og Bispebjerg rekrutteres til bandekriminalitet.
Der er ny udsigt til hjælp for de Nørrebro-familier, der frygter, at deres børn ender som bandemedlemmer.
Et særligt familieteam med 11,4 millioner i ryggen fra Udlændinge- og Integrationsministeriet skal nemlig over de næste to år samarbejde med udsatte familier og det nære lokalsamfund på en række fronter for at undgå rekruttering til banderne.
For at styrke den forebyggende indsats arbejder familieteamet på tværs af fire kommunale forvaltninger, så både skolerne, erhvervslivet og foreningslivet bliver inddraget. Bestyrelsen for SSP København – det faste samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi – fungerer som den overordnede styregruppe for projektet.
“Det handler om at klæde forældrene på og fastholde de unge i en hverdag med skolegang og fornuftige fritidsinteresser. Ikke to familier er ens, og derfor er det afgørende, at vi nu rykker stolene helt tæt sammen som kommune, så vi kan sætte ind med den helt rigtige indsats,” som den radikale socialborgmester Mia Nyegaard udtrykker det.
Eksempelvis skal Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen arbejde på at tilbyde de unge fritidsjob og gøre forældrene til gode rollemodeller ved, at de også kommer i job eller uddannelse, og Børne-og ungeforvaltningen skal hjælpe med at sikre, at der bliver reageret med det samme, når et barn eller en ung pludselig har et stigende fravær fra skolen.
Derudover vil der være fokus på, at de unge får et aktivt kultur-og fritidsliv, hvor de kan være del af et positivt fællesskab i stedet for at søge mod bandemiljøerne.
Medarbejderne i familieteamet er netop blevet udvalgt, og de forventes at kunne at begynde at arbejde med sager i løbet af foråret fra en endnu ikke kendt adresse på Nørrebro eller Bispebjerg.
Udmeldingen om det nye familieteam kommer samtidig med, at Rigspolitiet ifølge Berlingske Tidende for første gang i tre år vurderer, at der i knap en måned ikke har været en verserende konflikt i rocker- og bandemiljøet.
Fakta:
- Københavns Kommune forventer at kunne arbejde med 20-30 familier om året i projektperioden, der løber fra nu og frem til medio 2021.
- Det særlige familieteam vil dermed komme i kontakt med op mod 300 københavnere, hvoraf cirka halvdelen forventes at være under 18 år.
- Projektet er støttet med 11,4 mio. kr. fra Udlændinge- og Integrationsministeriet og er et samarbejde mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.