Fra bonde til by: Lokal beboer vil skabe mere liv i gaden og trække madører til Ydre Nørrebro med hyggelig høkerbutik med varer produceret tæt på København.
Fotos: Lars Vibild, larsvibild.dk
En kæmpe reol, fyldt med kolonialvarer som mel, gryn, honning og tørrede bælgfrugter – og så høj, at man skal bruge en stige for at nå de øverste hylder.
Et par borde i forlokalet og en bænk udenfor til at nyde en kop kaffe, en kold øl eller en is på en varm sommerdag.
Og et baglokale med en disk, endnu en bugnende reol og en lille, interimistisk trappe, som efter ejerens udsagn “absolut ikke er rosévenlig”.
Det lyder næsten som en købmandsbutik fra gamle dage – og det er ikke tilfældigt.
For ejeren Rikke Pape Thomsen vil gerne kaldes købmand – eller købkvinde, om man vil – og hendes nye butik, Basal, har tilnavnet “byens landhandel”.
Her finder du nøje udvalgte varer fra landmænd og producenter, der for langt størstedelens vedkommende befinder sig i en radius af max 150 kilometer fra butikken i Ægirsgade.
“Der er fx møllemel fra Hillerød og øl fra Herslev i Lejre Kommune – og fra Malmö! Vi er normalt ikke så gode til at kigge østpå, men Skåne er jo Sveriges spisekammer, så der kommer også alle mulige gode varer fra Skåne. Og da jeg selv er fra Lolland-Falster, får vi også en del ting dernede fra,” siger den nyslåede købkvinde.
Høje krav til varerne
Rikke Pape Thomsen er uddannet både som biolog og som journalist, og hun har i mange år arbejdet med hele værdikæden jord-til-bord.
Derfor har hun også stærke holdninger og høje krav til, hvad hun sælger fra butikken – og det er ikke nødvendigvis økologisk det hele.
“Noget af det er øko, og noget af det er øko++, men alle varer er produceret med omtanke for omgivelserne. Der er tænkt over tingene, både i forhold til at passe på miljøet, at varerne ikke er blevet flyttet for meget rundt, og at folk har haft ordentlige arbejdsforhold og lønninger,” siger hun og uddyber:
“Den røde Ø-mærkning er ret besværlig for en producent at få, så vi kan sagtens have noget på hylderne, der ikke har det røde Ø-stempel, men som faktisk er produceret under endnu bedre forhold, end kravene til økomærket kræver. Det er ikke så firkantet.”
Da Rikke Pape selv henter sine varer direkte hos producenterne, er der ingen fordyrende mellemled – men varer produceret med tid og omtanke kan selvsagt umuligt være lige så billige som fabriksvarer købt i et tilfældigt supermarked.
Hvordan passer det med at ligge i Ægirsgade, der i dag er mest kendt for sine gode, gammeldags værtshuse med billige øl?
“Jamen, der er jo også noget lokalpatriotisme i det her. For området her er dødt – her er dejligt, men her sker jo ikke en skid,” siger Rikke Pape Thomsen, der vel at mærke selv bor lidt længere nede ad Ægirsgade.
“Jeg kunne godt åbne andre steder, men jeg har et ønske om at lave noget hyperlokalt, der kan skabe noget liv. Og fordi jeg selv bor i gaden, synes jeg, at det er skideskægt at stå derude og feje og råbe ’Godmorgen!’ til Lars, alle ungerne fra Rådmandsgades Skole og hvem jeg nu ellers kender, der kommer cyklende forbi, som jeg kender. Og så er huslejen i øvrigt til at have med at gøre, så jeg behøver ikke tjene sindssygt mange penge for at få det til at løbe rundt, – men der skal selvfølgelig langes nogle varer over disken” lyder det fra den nyslåede butiksejer.
Basal åbnede onsdag den 16. juni og har foreløbigt åbningstider onsdag-fredag 8-18 og lørdag 9-15.
Basal – byens landhandel
Ægirsgade 19
Medlemmer af Mit Nørrebro får 15% rabat på alle mel- og korntyper.
Se alle virksomhederne i Mit Nørrebros medlemsordning
Bliv medlem af Mit Nørrebro