MN logo rgb web 300x77
Ny rektor på Det frie Gymnasium

Ny rektor på Det frie Gymnasium

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
500 elever og ansatte på Danmarks eneste basisdemokratiske skole har valgt deres nye rektor, Sara Mac Dalland.

“Lige fra jeg trådte ind ad døren første gang, fornemmede jeg den helt særlige ånd, der hersker på stedet. Det må skyldes engagerede elever og ansattes fællesskab om det demokratiske projekt.” 

Ordene kommer fra den 48-årige cand.scient i naturgeografi Sara Mac Dalland, der netop er tiltrådt stillingen som rektor for det alternative private uddannelsessted Det frie Gymnasium. Hun kommer fra en stilling som uddannelsesleder på Sankt Annæ Gymnasium i Valby – hendes arbejdsplads gennem de seneste godt 12 år. Før det ejede og drev hun internetbutikken babyslynge.dk i næsten 7 år. 

Det frie Gymnasium blev grundlagt samme år som deres nye rektor og har i dag adresse på både Møllegade 26 og Struenseegade 50 (der tidligere husede Metropolitanskolen). Skolen blev i sin tid etableret som et alternativ til det etablerede undervisningssystem og et eksperimentarium for anderledes undervisningsdidaktik, samarbejde og eksamensformer. Undervisningen følger dog den almindelige gymnasieundervisning, og skolen er i dag udvidet med HF, HFe samt 8.- 10. klasse. 

Sara Mac Dalland ønsker ifølge en pressemeddelelse udsendt af skolen at “fortsætte traditionen, hvor Det frie Gymnasium er på landkortet med nytænkning af læring, didaktik og undervisning”, og som rektor har hun disse tre formulerede mærkesager:

• At sikre en stadig strøm af kritiske unge, som kan og vil deltage i den politiske diskussion med det formål at skabe fremadrettet forandring til glæde for alle i vores samfund – både lokalt og globalt 

• At sikre en gruppe unge, som har en faglig indsigt i de udfordringer, klimaforandringer skaber, og at de samtidig ved, hvordan de selv kan være medskabende af fremtidens løsninger 

• At sikre en erfaring hos de unge om fællesskabets styrker, at kampen for lighed nytter, og at respekt og tillid kan skabe forandringer mod et rigere liv – rigt på kunstneriske værdier og anderledes tænkning. 

Om det netop skyldes de kritiske elever og de ikke altid hurtige basisdemokratiske beslutningsprocesser skal være usagt, men Det frie Gymnasium har de senere år haft en hyppig udskiftning af rektorer. 

Til gengæld lever eleverne op til målsætningen om at være medskabende af fremtidens løsninger på blandt andet klimaområdet – i slutningen af marts besluttede de, at de for klimaets skyld ikke vil flyve mere, når de skal på studierejser. 

Om det sagde Sara Mac Dalland til websitet Verdensmål:

“Jeg synes, at eleverne er topseje, når de på den måde viser handlekraft. Det var stort set kun nogle os af lærere, som var lidt skeptiske, fordi vi havde svært ved at forestille os studierejser uden fly. Eleverne ved, at det er vigtigt at handle, og at vi er nødt til at omlægge vores levevis, hvis vi skal undgå for mange klimakatastrofer i fremtiden.”

Nu skal skolen så finde ud af, hvordan man kan arrangere fx en 4-5 dages studietur til Spanien, når en bustur til Barcelona tager 27 timer. Men det skal de nok finde en løsning på, mener den nye rektor:

“Det frie Gymnasium er en skole, som altid har arbejdet med en anderledes tilgang til undervisning og projekter på tværs af fagene, så skolemødets beslutning bliver bare et nyt benspænd til at tænke på en ny måde. Sådan kan vi godt lide det på Det frie”, sagde hun til Verdensmål.

Foto: Det frie Gymnasium

Related Articles

X