MN logo rgb web 300x77
Ny toprestaurant i Rantzausgade: “Vi får vildt meget nabokærlighed”

Ny toprestaurant i Rantzausgade: “Vi får vildt meget nabokærlighed”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Restaurant Jatak har flyttet gastronomi i Michelin-klassen ind i bydelens gamle rabarberkvarter og er på rekordtid blevet byens mest hypede restaurant. Men bag hypen sidder et overrumplet og beskedent lokalt ejerpar, der bare elsker at få deres gæster til at føle sig hjemme.

Fotos: Lars Vibild, larsvibild.dk

I over et år er der blevet rumsteret bag ruderne hos den tidligere cocktailbar Gilt i Rantzausgade, uden at gadens normalt mest velinformerede erhvervsdrivende har vidst, hvem der rykkede ind, eller hvornår de åbnede.

Og så BUM!, godt en uge inde i januar eksploderer det hos både de sociale og de landsdækkende københavnermedier, før det overhovedet har været til at spotte fra gadeniveau: Restaurant Jatak er åbnet – og er omgående byens mest hypede restaurant.

“Det her sted kommer til at gå amok. Du bør booke bord nu,” skrev Nomas René Redzepi fx på sin Instagram-profil, og dét råd var der mange, der fulgte, for i løbet af nul-komma-fem var alle borde booket en måned frem i tiden.

Og det til trods for, at der var tale om en såkaldt ’soft opening’ – altså en blød åbning, hvor man kun inviterer et begrænset antal mennesker for at teste maden og konceptet af.

“P.t. det sted i byen, du helst vil inviteres ud,” skrev Politiken præcis en måned senere og dryssede fem hjerter ud over rabarberkvarterets nye, hippe darling.

Interaktionen med gæsterne er en vigtig del af konceptet på Jatak, hvor man kan følge med i madlavningen og snakke med kokkene over spisebardisken.

.

Overrasket? Du er ikke den eneste!

Men hvis du som beboer er overrasket over, at Rantzausgade pludselig er blevet landets kulinariske navle, er det intet imod, hvordan Jonathan Tam og Sarah Frilund har det.

De er nemlig det lokale kæreste-og ejerpar bag Jatak, og de havde aldrig i deres liv forestillet sig at blive genstand for så stor en hype.

Så når man som beboer i området faktisk stadig ikke rigtig kan se, at Jatak er åbnet i Rantzausgade 39 – der er ingen former for skilt eller anden gengivelse af navnet udenfor, og de gamle tegninger fra Gilt er stadig på vinduerne – så er det altså ikke for at spille smarte eller holde åbningen hemmelig for de lokale, forsikrer de.

Vi vidste jo ikke, at vi ville blive en hypet restaurant – det er der ingen, der ved på forhånd.

“Det skyldes flere ting. For det første har vi haft vildt travlt op til åbningen, for det andet begyndte snebolden bare at rulle, før det overhovedet gik op for os. Vi vidste jo ikke, at vi ville blive en hypet restaurant – det er der ingen, der ved på forhånd,” forklarer Sarah Frilund.

“Men da det så skete, var der jo ingen grund til at begynde at promovere os selv, for vi løb jo allerede bagefter begivenhederne og forsøgte bare at følge med, så godt vi kunne,” uddyber hun og kommer med en sidste grund til, at Jataks facade stadig er så forholdsvist anonym:

“Jonathan er den nok mest beskedne mand, jeg kender, og derfor ville det også være virkelig mærkeligt at råbe højt om restauranten udenfor. Det ville bare ikke være os,” siger hun, imens Jonathan Tam som en bekræftelse af hendes udsagn lader hende føre ordet.

Nørrebro var altid drømmen

Parret har været sammen i 15 år og har trods det, at de kommer fra henholdsvis Canada og Fyn, en stærk tilknytning til Nørrebro.

Jonathan Tam kom til Danmark i 2007 og har i 10 år arbejdet på Christian Puglisis nu lukkede Michelin-restaurant Relæ i Jægersborggade, de sidste fire år som køkkenchef.

Parrets bopæl ligger få hundrede meter fra såvel Jægersborggade som den nye restaurant i Rantzausgade, og deres 10-årige datter går også i skole her i bydelen.

“Vi elsker Nørrebro!” siger de begge to på henholdsvis dansk og engelsk, og vi lader Jonathan Tam uddybe først:

“Det har hele tiden været vores drøm at åbne restaurant her på Nørrebro, fordi vi bor her og elsker området. Den kulturelle mangfoldighed minder mig om Canada og får mig til at føle mig hjemme. Og vi har altid haft et godt øje til Rantzausgade, vi kan virkelig godt lide gaden og ser et stort potentiale i den – og nu er vi her!”

Han suppleres af Sarah, der er uddannet arkitekt og har stået for restaurantens indretning:

“Og lige præcis lokalet her har en fantastisk historie! Madam Blå har jo tidligere haft produktion længere nede ad gaden, og lige herovre på den anden side af gaden lå betalingskontoret. Dengang var der også beværtning her, så når arbejderne havde fået deres løn, så kom de herover for at bruge den. Det vil sige, at det her sted altid har fungeret som en beværtning, der har tiltrukket mennesker – det synes jeg er sådan en smuk historie.”

Corona gav nyt koncept

Faktisk var det meningen, at parret ville have åbnet et sted, hvor konceptet var lidt mere low key end det nuværende med to tastingmenuer til henholdsvis 725 kr. og 1095 kr.

Men som med så meget andet fik corona også en finger med i spillet i dén proces.

“Da vi så Gilts lokaler, syntes vi, de var virkeligt hyggelige, og vi kunne godt lide, at det allerede var en bar. Så vi forestillede os først noget meget mere casual, hvor vi de første par år bare klarede os med nogle induktionskogeplader og ret enkle madretter. Men så kom corona, og så tænkte vi, at når vi alligevel blev nødt til at vente med at åbne, så kunne vi lige så godt ændre indretningen og lave stedet om til det, som vi drømte om på den lidt længere bane,” fortæller Jonathan Tams.

Men netop dét her med, at Rantzausgade ligger i det gamle rabarberkvarter, og dette så er en restaurant med menuer i jeres prisklasse – det kunne måske nok få nogle nørrebroere til at trække gentrificeringskortet. Har naboerne overhovedet råd til at komme her?

“Ja, næsten alle gæsterne har været naboer, og de har været supernysgerrige på, hvad vi har gang i. Vi har oplevet virkelig meget nabokærlighed både fra folk her i ejendommen og fra hele området, som har sagt, at de er så glade for det, vi ville tilføre gaden,” siger Sarah Friland.

“Faktisk er jeg meget følelsesmæssigt berørt af den modtagelse, vi har fået, jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig noget lignende. Og jeg synes netop, det viser Nørrebros mangfoldighed, at vi ligger her, og kebabshoppen ligger lige ovre på den anden side af gaden, og der er plads til os alle.”

.

Team Rantzausgade

Jatak-parret og deres team har da også allerede knyttet bånd til flere af de andre erhvervsdrivende i gaden.

“Vi er allerede gode venner med drengene ovre fra Baka d’Busk, vi mødes ofte og sludrer i gaden. De er supergode naboer og kommer af og til ind med fx en drink til os, og vi går over til dem med æggetærte (en særlig dessert, som er blevet Jonathan Tams signaturret, red.), og vi snakker også med Depanneur, som har den samme mel-leverandør, som vi har,” fortæller Jonathan Tam, der også stadig samarbejder med fx Silberbauers Bistro, Coffee Collective og sake-butikken Manaka i Jægersborggade.

Og med tiden og det forhåbentligt snart varmere vejr vil Jatak nok også snart begynde at åbne sig mere ud mod gaden, ligesom man ikke skal blive overrasket, hvis der på et senere tidspunkt vil blive skruet op for bar-delen.

Der er allerede flere naboer, der har sagt ’I må ikke fjerne bænken, please fjern ikke bænken!’ Og det har vi heller ikke tænkt os.

“Vi er hele tiden i udvikling, og man kan sagtens forestille sig, at folk fx vil kunne sidde udenfor og få sig et glas vin, mens de venter på deres bord. Sarah har også nogle sjove ideer til, hvordan vi fx kunne lave en picnic box med snacks, som vi kunne servere uden for med noget at drikke til, og også derfor er det sjovt at have en arkitekt med på holdet, for det ville vi i køkkenteamet nok ikke selv have tænkt på,” siger Jonathan Tam.

Én ting lover parret dog, at der ikke kommer til at ske udenfor – og det er at fjerne den lange bænk, der løber langs facaden

“Der er allerede flere naboer, der har sagt ’I må ikke fjerne bænken, please fjern ikke bænken!’ Og det har vi heller ikke tænkt os. Vi nyder, at folk kan hvile sig på den, og at når børnene i vuggestuen inde ved siden bliver hentet, så hopper de største af dem op på den og løber hen ad den. Forhåbentlig får vi den sat i stand her til foråret eller til sommer, så den bliver endnu mere hyggelig, men lige nu prøver vi bare at klare os igennem den første hektiske tid.”

Efter at have ventet i mere end et år på, at coronaen skulle slippe sit endelige tag, kan Jonathan Tam som de øvrige erhvervsdrivende i Rantzausgade imødese yderligere ventetid, før omdannelsen af gaden bliver en realitet. Men det tager han ret roligt: “Det bliver godt for alle os erhvervsdrivende at få mere udeplads. Selvfølgelig er selve anlægsperioden ikke rar for en restaurant, men det er jo København – der vil hele tiden være anlægsarbejde rundt omkring i byen.”

JATAK FAKTA

• Ejes af kok og køkkenchef Jonathan Tam og arkitekt Sarah Frilund, der har dannet par de seneste 15 år. Der er ingen andre investorer bag.

• Jonatan Tam kom til Danmark i 2007 og har hele tiden arbejdet på Michelinstjerne-niveau, først et par år på Noma, og derefter 10 år på Christian Puglisis Relæ i Jægersborggade, heraf de sidste fire som køkkenchef. I sommer arbejdede han et par måneder på kultrestauranten Blue Hills i New York, hvor han afprøvede flere af sine idéer til Jatak.

• Jonathan Tam er fra Canada, men har kulturelle rødder i både Kina og Vietnam. Jatak er en kombination af de nye nordiske og det kantonesiske køkken, men selv er køkkenchefen ikke meget for at sætte maden i bås med få ord. Lokale råvarer og økologi er dog centrale elementer.

• Det er parrets ambition, at stemningen skal være afslappet, venlig og imødekommende, og at et besøg på Jatak skal føles som at besøge dem i deres private hjem.

• Bookinger til Jatak bliver lagt frem for en måned ad gangen, og lige nu er det kun muligt at komme på venteliste. Men du kan se menuen og prøve lykken på jatakcph.com

Related Articles

X