MN logo rgb web 300x77
Nye kæmpemalerier giver globalt udsyn på Nørrebro Bibliotek

Nye kæmpemalerier giver globalt udsyn på Nørrebro Bibliotek

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Efter halvanden måneds snigpremiere åbner det nyindrettede bibliotek i Nørrebrohallen i dag officielt med masser af aktiviteter og tre spritnye malerier lavet specielt til det store rum i den gamle sporvognsremise. 

“Da jeg kom ind i rummet første gang, vidste jeg bare lige præcis, hvad jeg gerne ville lave.” 

Eske Kath står foran sit seneste værk, der hænger i det største af de forseglede, buede vinduespartier i det nyindrettede Nørrebro Bibliotek.

Det 4 meter høje maleri er netop hængt op ved hjælp af en lift, og det er første gang, Eske Kath ser det i sit rette element. I hans eget værksted er der kun ca. 3,15 meter til loftet, så han har måttet male billedet i sektioner, lægge sektionerne på gulvet og stille sig op på en stige for at vurdere værket i sin helhed.

Nu hænger det her, i det højloftede, historiske rum, der engang har været hjem for bydelens sporvognsremise.

Og han er – forståeligt nok – meget tilfreds med, hvordan det største af de i alt seks planlagte malerier, han skal lave til biblioteket, tager sig ud.

Både dette og de øvrige værker er ifølge Eske Kath selv nyfortolkninger af landskabsmaleriet.

“I gamle dage handlede landskabsmaleriet om at gå uden for sin dør og male det landskab, man så. Men i dag er vores idé om landskabet lige så meget det globale landskab – hvor det, der foregår i Kina lige nu, er lige så vigtigt for vores miljø, som det, der foregår lige ved siden af os,” siger han og uddyber:

“Et bibliotek bygger jo meget på viden, tanker og ideer om verden, og det rummer utroligt meget omtanke og alle de her lommer af fortællinger. Det er det, billederne skal afspejle – de er imaginære udsigter til en verden uden for det her bibliotek, som vi ved en hel masse om, men som vi på en eller anden måde også har svært ved at begribe.”

Ligesom Eske Kaths malerier altså ikke har direkte referencer til bøger (biblioteket) eller sporvogne (bygningens historie), tager de heller ikke specifikt udgangspunkt i Nørrebro. Og så alligevel.

“Det er på mange måder Nørrebros identitet, at det lokale er skabt af hele verden– af alle mulige byggeklodser. Også derfor er det meget relevant, at billederne her ikke er lokale, men globale,” forklarer den anerkendte billedkunstner, der herhjemme har udstillet på bl.a. Arken, Trapholt og ARoS.

Til dagens officielle åbning af Nørrebro Bibliotek er tre af Eske Kaths nye malerier hængt op. Det fjerde er han godt i gang med, mens han helt bevidst har ventet med at sætte de to sidste i gang. De skal nemlig hænge på hver sin side af det 4 meter høje maleri – de øvrige fem malerier er ’kun’ 3,29 meter høje – og indgå i en særlig dialog med dem.

“Jeg vil gerne lige opleve det midterste maleri her i rummet, før jeg skaber de to sidste, for at finde ud af, hvad rummet og den her opstilling har brug for. Så de næste par uger vil jeg sætte mig herop,” siger han og gestikulerer op mod det hævede dæk med borde og stole, der befinder sig på langsiden modsat malerierne, “så jeg vil sætte mig herop i løbet af de næste par uger og lave skitserne til de to sidste.”

Hvis ikke der, kan du også være heldig at løbe ind i Eske Kath til den officielle åbning af det nyindrettede Nørrebro Bibliotek i dag, onsdag den 18. september kl. 14-19 – se programmet herunder.

PROGRAM for den officielle indvielse af Nørrebro Bibliotek i Nørrebrohallen

Kl. 14: Taler ved arkitekterne fra arkitektfirmaet Keingart, formand for Nørrebro Lokaludvalg Mogens Petersen, chef for KulturN Jan Lindboe og kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å). 

Derefter er der musik, workshops, litteratur mm. Du kan bl.a. møde medarbejdere fra biblioteket og deltage i Harry Potters yndlingssport, Quidditch og deltage i et kreativt værksted. For de mindste er der popcorn, balloner, skattejagt, perlepladeworkshop, brætspil og sansetunnel.

Kl. 16-17: Højtlæsning i gyngerne på Den Røde Plads.

Kl. 17-19: Folkekøkken fra v. Send Flere Krydderier .

Kl. 18: Danseshow med Global Kidz.

Kl. 18.30: Digterkollektivet BMS (blod, måne, søndag) opfører Knoglemarv lavendel.

Related Articles

X