MN logo rgb web 300x77
Reddet: Politikere vil lave lokalplan for historisk hus i Wesselsgade

Reddet: Politikere vil lave lokalplan for historisk hus i Wesselsgade

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel

Opdatering 28. september 2020: Et flertal af politikerne i Teknik- og Miljøudvalget vedtog i dag at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til bevarende lokalplan, som forbyder nedrivning af bygningen på Wesselsgade 17.

Efter stigende bekymring hos naboerne og et opråb fra Nørrebro Lokaludvalg melder et politisk flertal på Københavns Rådhus ud, at de vil forhindre nedrivningen af det karakteristiske gule byhus i Wesselsgade 17.

Fotos: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Det minder betænkeligt meget om et scenarie, vi oplevede et andet sted i bydelen for mindre end et år siden:

Et lille, gult byhus, som er kendt og elsket af mange nørrebroere, er blevet opkøbt af en ejendomsudvikler, som vil rive det ned og erstatte det med nyt boligbyggeri i syv etager.

Sidste år handlede det om et to-planshus på Bjelkes Allé, nu drejer det sig om et to-planshus i Wesselsgade – nærmere betegnet nummer 17.

Huset i Wesselsgade markerer sig endda på flere punkter som havende en større kulturhistorisk værdi end sit søsterhus på Ydre Nørrebro:

• Det er 20 år ældre – blev opført i 1862, altså for 158 år siden.

• Det lægger mur til det kendte gavlmaleri ’Atomvåbenfri zone i Norden’ fra 1985.

• Det har en højere bevaringsværdi, en såkaldt en SAVE-værdi 4 (mod Bjelkes Allé 48’s oprindelige SAVE-værdi 7)

• Og så har Danmarks første socialdemokratiske statsminister, Thorvald Stauning, boet på husets 2. sal.

Alligevel har naboerne kunnet iagttage, hvordan huset i Wesselsgade 17 længe ikke har virket beboet, og hvordan det tilsyneladende har fået lov at stå og forfalde.

Og da de blev bekendt med de nye byggeplaner, blev de så frustrerede, at de kontaktede Nørrebro Lokaludvalg.

.

Forslag om lokalplan indsendt

Og dén handling viser sig nu at bære frugt. 

For den lokale frustration blev via lokaludvalget og Mit Nørrebro samlet op af Socialdemokratiets Teknik-og Miljøordfører Marcus Vesterager, der sidste år tog initiativ til en bevarende lokalplan for Bjelkes Allé.

Og torsdag eftermiddag kunne han fortælle os, at han nu har indsendt et medlemsforslag til kommunens Teknik- og Miljøudvalg om også at lave en bevarende lokalplan for Wesselsgade.

“Det kan ikke nå at komme med på vores næste møde på mandag, men det burde kunne nås til det efterfølgende møde,” siger han og fortsætter:

“Vi synes jo, det er væsentligt at passe på de gamle byhuse. Vi skal være bedre til at bevare lokalmiljøet og finde en balance mellem byudvikling og at passe på vores by-og arkitekturhistorie,” siger S-ordføreren, der både er uddannet og arbejder som arkitekt – og i øvrigt selv bor på Nørrebro.

Politisk flertal bakker op

Det hele er gået så hurtigt, at Marcus Vesterager kun har nået at vende sagen med sin partifælle, gruppeformand Lars Weiss, men ikke med sine Teknik-og Miljøudvalgskolleger fra de andre partier.

Mit Nørrebro kan dog efter en rundringning konstatere, at der allerede nu er politisk flertal for at lave en lokalplan.

Som minimum Alternative, Enhedslisten og SF støtter således op om det socialdemokratiske forslag:

“Det vil vi gerne være med til,” lyder det prompte fra Alternativets medlem af Teknik- og Miljøudvalget, Fanny Broholm.

“Det er vigtigt, at vi holder fast i at bevare vores kulturelle perler, historiske bygninger og lokale præg rundt omkring i byen,” lyder hendes begrundelse, som bakkes op af udvalgskollega Klaus Mygind fra SF:

“Vi støtter varmt forslaget om en bevarende lokalplan. Det er vigtigt for os, at vi rettidigt kommer ind og opdaterer de her ting, vi har jo flere tidligere eksempler med fx Slagterboderne og Rådmandsgade, hvor man har ladet husene forfalde, og vi er kommet for sent ind,” siger han og bemærker med særlig adresse til Wesselsgade:

“Hver gang man går fra Blågårdsgade ned i dét kvarter, kan man jo se, at der er en fantastisk  bygningssammensætning med Murergården, gårdsaneringer og et fantastisk byrum i Wesselsgade – så hvorfor skulle man begynde at bryde det op?”

Også Borgerrepræsentationens næststørste parti, Enhedslisten, bakker op om en kommende lokalplan, forsikrer Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen:

“Jeg synes, det lyder rigtig fornuftigt at være på forkant og beslutte, hvad vi vil med de bygninger, inden bygherren tror, de kan komme og bygge noget, vi ikke ønsker. Der er et bymiljø i Wesselsgade, som vi rigtig gerne vil være med til at bevare,” siger borgmesteren, der glæder sig over, at der på det seneste har tegnet sig et flertal i flere af denne slags sager rundt omkring i byen.

“Der har jo været en byggeiver, hvor man troede, man kunne bygge sig ud af boligkrisen, og hvor man har ladet bygherrer rive fine gamle bygninger ned for at bygge noget nyt og stort og fancy. Men den stemning er heldigvis ved at vende,” siger hun med henvisning til blandt andet Bjelkes Allé, Astrid Noacks Atelier i Rådmandsgade og den nylige redning af værtshuset Café Fuglereden i Nordvest.

Og nu altså også med Wesselsgade nr. 17.

WESSELSGADE 17-19

• Opført i 1862. 

• SAVE-værdi: 4.

• Bygherre og første ejer var bud i Finansministeriet Johan Petersen.

• Danmarks første socialdemokratiske statsminister, Thorvald Stauning, boede på husets 2. sal i årene 1904-1907.

• Det miljøpolitiske gavlmaleri ’Atomvåbenfri zone i Norden’ er fra 1985, skabt af kunstneren Jens Juhl.

• Nuværende ejer: WG 17 ApS (Branche: Køb og salg af egen fast ejendom). Skødedato: 2. oktober 2018.

Wesselsgade var oprindeligt en havegang i den park, der omgav slottet Blågård. Indtil 1860 hed den Blågårds Østergade. 

Det er en af de få gader i kvarteret, hvor der ikke er nye ejendomme. Det nyeste hus er fra 1900, ellers er det huse fra 1850’erne, 60’erne, 70’erne og 80’serne. 

Det ældste hus, og det første i gaden, er det lille hus nr. 21. Det er bygget 1852 af malermester Thacius Dahlmann. 

Related Articles

X