MN logo rgb web 300x77
Remisen er blevet en kæmpe bogreol på Den Røde Plads

Remisen er blevet en kæmpe bogreol på Den Røde Plads

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Nørrebro Bibliotek er flyttet endeligt ind i Nørrebrohallen med ferniseringen på Eske Kaths seks farvestrålende og karakteristiske landskabsmalerier, der udfylder den gamle remisebygnings tilmurede vindueshvælvinger.

Den Røde Plads på Ydre Nørrebro er så spækket med farvestrålende indtryk og eksotisk gadeinventar, at det burde være umuligt at trænge igennem med flere budskaber. Og alligevel har ingen, der er cyklet forbi på Nørrebrogade, overset, at bydelens bibliotek er flyttet ind på adressen.

For de falder straks i øjnene, de enorme bogreoler, der nu pryder facaden på den del af Nørrebrohallens tidligere sporvognsremiser, der ligger tættest pladsen.

Læs også: Nørrebrohallen: fra sporvogne til sport, kultbanko og nyt bibliotek

En ganske enkel, helt oplagt og altså meget effektfuld udsmykning af de høje træskodder på de gamle remiseporte. Og da selve portåbningerne samtidig er blevet til lige så høje vinduespartier, er invitationen indenfor ganske utvetydig og noget af en kontrast til det forrige Nørrebro Biblioteks ret hengemte tilværelse rundt om hjørnet i Bragesgade.

Inde i det højloftede og 1.000 kvadratmeter store remiserum sørger et omfangsrigt ovenlysvindue for masser af naturligt lys ned mellem de rå murstensvægge til det industrielle betongulv, der er blevet indtaget af et reollandskab i fyrretræsfinér.

Over 30.000 bøger, tidsskrifter og aviser kan der vælges mellem på de lyse træreoler og udstillingstårne i sort gittermetal, der gradvist overtages af grønne planter, jo tættere de kommer på loftet.

Foruden designlænestolene bag ruderne ud mod livet på Den Røde Plads er der 120 sidde- og studiepladser indbygget rundt omkring i reollandskabet, der i børnehjørnet vokser til en læsepyramide, man må klatre på. Ungerne har også deres helt egen lillebitte dør ind til et rum fyldt med legetøj og alt muligt at bladre i.

En repos giver på første sal adgang til tre møderum og et frit skue ud over hele biblioteksrummet, der for enden flyder sammen med Nørrebrohallens café, så der altid er friskbrygget kaffe eller kakao til læsningen.

.

Alternative landskaber

Det nye Nørrebro Bibliotek er indrettet af tegnestuen Keingart med kræfter, der i lokalområdet tidligere har været med til at plante pæleskoven på Guldbergs Plads.

Og så har billedkunstenren Eske Kath skabt den permanente udsmykning med seks farvestrålende og op til fire meter høje malerier i remisebygningens tilmurede vindueshvælvinger.

Det samlede værk i hele rummets længde hedder ‘UDSIGT/INDSIGT’ og består af for Eske Kath karakteristiske abstraktioner over landskabsmalerier, der giver associationer til eventyr og store fortællinger, både de fiktive og de faktiske.

De ældste dele af Nørrebrohallen er fra 1890’erne. Den sidste linje 5-sporvogn kørte i Nørrebro Remise en forårsaften i 1972, og siden 1973 har bygningskomplekset fungeret som bydelens centrale sportshal og multikulturhus.

Læs også: Nørrebrohallen: fra sporvogne til sport, kultbanko og nyt bibliotek

Artiklen er oprindeligt fra, og bringes i samarbejde med, Magasinet KBH

Related Articles

X