MN logo rgb web 300x77
Se kortet: her mister Nørrebro 95 affaldskurve (og her får vi 20 nye)

Se kortet: her mister Nørrebro 95 affaldskurve (og her får vi 20 nye)

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Københavns Kommune er i gang med endnu en runde, hvor de små, runde københavnerkurve tages ned til fordel for de større og firkantede såkaldte pizzakurve. På Nørrebro betyder det, at vi får i alt 75 færre affaldskurve

Topfoto: Udsnit fra kort fra Københavns Kommune

Skrald er et evigt aktuelt emne her på Nørrebro.

Diskussionen om, hvorvidt det er mennesker eller måger, der er skyld i den meget skrald i gader og parker, bølger jævnligt frem og tilbage, og her på Mit Nørrebro har vi tidligere beskrevet, hvordan der de senere år er nedtaget en række skraldespande her i bydelen.

Under corona gik der oven i købet nærmest sport i at indsamle affald i bydelens gader, anført af ildsjæle som Nørrebros selvudnævnte skraldetosse Maria.

Og nu har Københavns Kommune så indledt, hvad de selv benævner “sidste etape” af udskiftningen af de små, runde københavnerkurve til fordel for de såkaldte pizzakurve.

Vi mister 95 af de runde kurve og får til gengæld 20 pizzakurve, så selvom pizzakurvenes kapacitet er fire gange større, får vi stadig en samlet nedgang i affaldskapacitet på næsten 16 procent.

Ifølge de oplysninger, Københavns Kommunes tidligere har givet til Mit Nørrebro, rummer de små københavnerkurve nemlig 60 liter, hvor pizzakurvene rummer 240 liter, så vi går altså fra en kapacitet på 5.700 liter til 4.800 liter i alt (fra 95 x 60 liter til 20 x 240 liter).

Længere mellem skraldespandene

Dertil kommer, at der nu igen bliver længere mellem de tilbageværende skraldespande, så man skal transportere sit skrald længere, hvis man ikke lige befinder sig i nærheden af et af steder, kommunen har udnævnt til ’skralde-hotspot’.

Især i den nordlige del af Ydre Nørrebro skal man lede meget længe efter en offentlig affaldskurv – i det store område mellem Jagtvej, Dagmarsgade/Mimersgade, Sigurdsgade/Tagensvej og jernbanen mod Nordvest er der ikke en eneste.

De fem affaldskurve, der tidligere er blevet fjernet ved Nørrebro Station som følge af ombygningen, bliver erstattet af to ekstra pizzakurve – i alt oplyser kommunen, at 25 københavnerkurve på og ved stationen bliver erstattet af fem pizzakurve.

På Nørrebrogade bliver 31 københavnerkurve taget ned til fordel for 7 pizzakurve, så der på bydelens hovedstrøg fremover vil være i alt 17 pizzakurve.

Til gengæld kommer der ingen erstatning for de fem affaldskurve, som kommunen fjerner på legepladsen ved Wesselgade. Det sker med henvisning til den kommunale logik, at der er en offentlig sorteringsstation lige uden for legepladsen.

Fuglefjendske låg

På plussiden kan man, som navnet jo antyder, i de nye, store skraldespande smide en pizzabakke ud i ét hug. Og så har de store skraldespande låg – noget, som mange beboere har bemærket gør det sværere for måger og andre fugle at hive møjsommeligt nedstoppet skrald op af affaldskurvene igen.

For kommunen har udskiftningen den fordel, at de store kurve kan maskintømmes. Og så prøver Teknik- og Miljøforvaltningen at opnå kun at have én type kurv i et område for at undgå dobbeltkørsel – københavnerkurven og pizzakurven tømmes nemlig af to forskellige biler.

Pizzakurven er derudover udstyret med sensorer, så forvaltningen kan følge med i, hvor hurtigt de enkelte kurve bliver fyldt og planlægge tømningsfrekvensen herefter. På den måde kan man spare penge på driften.

Udskiftningen af affaldskurve er en del af en større operation over hele byen, hvor der fjernes i alt 279 københavnerkurve og opsættes 51 nye pizzakurve. Arbejdet står på det meste af oktober.

.

Related Articles

X