MN logo rgb web 300x77
Ses vi? Sådan kan du være med til at styrke naboskabet på Nørrebro

Ses vi? Sådan kan du være med til at styrke naboskabet på Nørrebro

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

En lang periode med coronarestriktioner og et brutalt knivoverfald på Blågårds Plads har sat Nørrebros normalt så gode naboskab på en prøve. Men på onsdag den 18. august har du hele to oplagte chancer for at være med til at styrke det lokale sammenhold.

Foto: Lars Vibild, larsvibild.dk

Det er næsten ikke til at bære.

Efter mere end et år med afstand, isolation, hjemmearbejde og et socialt barometer, der var banket helt i bund, var vi ved at være tilbage til en næsten normal hverdag:

Skridt for skridt var butikker, restauranter, kulturhuse og alt det andet, der er med til at gøre Nørrebro til Nørrebro, åbnet igen, og torsdag den 29. juli fik den spritnye Blaagaards Festival, som sidste år blev udskudt pga. corona, endelig sin debut.

Festivalens erklærede mål er at styrke fællesskabet, sammenholdet og trygheden i området omkring Blågårds Plads og i forlængelse heraf at styrke pladsens positive image.

Og de gode takter holdt da også hele torsdagen igennem. Det samme fredag.

Men efter at musikken var ebbet ud ved 03-tiden natten mellem fredag og lørdag, blev en 58-årig mand overfaldet af en gruppe unge, der gav ham en serie knivstik i ryggen og flere spark i hovedet – ifølge vidner som følge af, at den 58-årige havde bedt dem om at “slappe lidt af”.

Overfaldet, der fandt sted i nærheden af Blågårds Apotek, var så groft, at den 58-årige kom på intensiv, blev lagt i kunstig koma og ikke blev erklæret uden for livsfare før ud på dagen lørdag.

Endnu er der kun anholdt én af de formodede gerningsmænd, og politiet søger stadig efter vidner, de ikke måtte have talt med endnu (ring Københavns Politi på tlf. 1-1-4).

Sammenhold mod vold

Et så brutalt overfald midt i Indre Nørrebros mest livlige festkvarter er en ordentlig mavepuster til en bydel, der ellers støt og solidt har øget trygheden gennem de senere år – hvilket er slået fast af såvel kommunens tryghedsundersøgelser som af det faktum, at Københavns Politi netop har fjernet Blågården fra sin liste over særligt utrygge områder.

Derfor opfordrer vi her på Mit Nørrebro alle, der kan, til at møde op til den fælles markering ’Vi siger NEJ til vold på Indre Nørrebro’ på Blågårds Plads på onsdag den 18. august kl. 17.

Begivenheden er arrangeret af offerets venner og pårørende, og vi finder det som bydelens lokalmedie vigtigt, at vi er så mange naboer som muligt, der står sammen om at vise både dem, gerningsmændene og omverdenen, at ingen skal stå alene med en sådan oplevelse på Nørrebro – ja, at en sådan oplevelse slet ikke bør finde sted i en bydel, hvor fællesskab og sammenhold er kerneværdier.

Godt naboskab på den lange bane

Uafhængigt af den triste hændelse på Blågårds Plads har foreningen Fucking Flink med støtte fra Københavns Kommune længe været på vej med et initiativ til at styrke naboskabet her på Nørrebro.

Initiativet hedder ’Hej Nabo!’ og går i al sin enkelhed ud på, at vi lærer vores naboer bedre at kende.

For her i byen er vi naboer jo som bekendt bagtæppet for hinandens liv – når vi fester, når vi skændes, og når vi mødes på gaden, i gården, i supermarkedet eller på stamcaféen. Og så kunne det jo være lidt fedt, hvis vi også kendte hinanden lidt bedre og måske i højere grad kunne gøre en positiv forskel i hinandens liv.

Fx hjælpe hinanden med små eller større gøremål i hverdagen, være der med en buket blomster eller et varmt måltid mad i en presset periode – eller bare nappe en kop kaffe eller en fredagsøl sammen, når man ikke lige har andet planlagt.

Fucking Flink har spurgt, om Mit Nørrebro vil være med til at arbejde for et endnu bedre naboskab her på Nørrebro sammen med dem og andre gode lokale kræfter som Nørrebro Bryghus.

Og det har vi selvfølgelig sagt ja til.

Meningen var – og er stadig – at ’Hej Nabo!’ skal være en lokal bevægelse, båret af os, der bor her. Med fokus på det gode naboskab på Nørrebro gennem hele september 2021 – og som et eksempel til senere efterfølgelse i resten af København.

Lad os gøre begge dele – sammen

Intromødet til ’Hej Nabo!’ har i længere tid været planlagt til at finde sted på Nørrebro Bryghus’ Braw Bar onsdag d. 18. august kl. 16.00 en time frem.

Og nu, hvor venner og pårørende til offeret for det brutale overfald på Blågårds Plads har sat deres markering til klokken 17 samme dag, har vi truffet den eneste rigtige beslutning:

Vi gør begge dele. Vi mødes på Braw Bar i Ryesgade kl. 16 og ping-ponger over en (gratis) øl om, hvordan vi kan gøre Nørrebro til et endnu bedre sted at bo gennem at sætte det gode naboskab i højsædet.

Og så slutter vi mødet 10-15 minutter før planlagt for at drage mod Blågårds Plads og i praksis vise både vores naboer og resten af verden, at vi vil det gode naboskab frem for vold, utryghed og ligegyldighed over for vores medmennesker – vores naboer.

Skal du med?

TID & STED

’Hej Nabo!’ intromøde på Braw Bar, Ryesgade 3, onsdag 18. august kl. 16-16.45

Herefter følges vi til markeringen

’Vi siger NEJ til vold på indre Nørrebro’ på Blågårds Plads, der begynder onsdag 18. august kl. 17.

Related Articles

X