MN logo rgb web 300x77
Sightseeing i egen bydel: De 13 kæmpekugler på Blegdamsvej

Sightseeing i egen bydel: De 13 kæmpekugler på Blegdamsvej

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Den tonstunge udsmykning vil lokke dig tættere på det 75 meter høje Mærsk Tårnet.

Ved første blik ser det ud som om, at en flok kæmper har været igang med et kuglespil omkring det kobberbrune forskertårn ved Panum Instituttet og glemt at rydde op efter sig.

For Mærsk Tårnets nye permanente skulpturgruppe består af 13 store og små glober af sten, der strækker sig fra forpladsen på Blegdamsvej, ind i foyeren og ud til til Nørre Allé på den anden side, som var de blevet rullet gennem bygningen.

De store stenkugler varierer i farverne over blå, hvid, grøn, grå, orange og rød. De spænder fra overskuelige 40 centimeter og op til betragtelige 2,5 meter i diameter – og fra sølle 92 kg op til hele 23 tons.

Stengloberne måler op til 2,5 meter i diameter. Foto: Renée Raijmaekers for Magasinet KBH.

Globerne afspejler det internationale forskningsmiljø i tårnet ved at være hugget ud af forskellige stenarter indhentet fra ti lande på tre forskellige kontinenter. Den største er af indisk gnejs, og Danmark er repræsenteret af paradisgranit fra Bornholm.

Som udsmykning skal kuglerne forene kunst, byliv og forskning ved at lokke københavnerne tættere på og også gerne indenfor i det 75 meter høje undervisnings- og forskningskompleks, der åbnede i 2017 og er omgivet af en lommepark med en zigzaggende gangbro.

Den prisbelønnede tilbygning til Panum hører under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og er som sådan offentligt tilgængelig. I hvert fald i stueetagen, hvor alle er velkomne i den store kantine – en tur op til udsigtsetagen på 15. sal kræver billetkøb til en af de tre ugentlige rundvisninger.

Små spillere i det store spil

Kuglekunstværket hedder ‘Pars Pro Toto’ og er af skabt polsk-fødte og Berlin-baserede Alicja Kwade, der tidligere har udstillet en udgave af det på Louisiana.

Pars Pro Toto er latin for “en del i stedet for helheden”, hvilket i denne forbindelse hentyder til, hvordan vores hverdagsproblemer nok kan føles som de største i universet men er mikroskopiske og abstrakte i det store billede, hvor planeterne, som stengloberme symboliserer, er hundredevis af millioner år gamle.

De sammenlagt 60 tons kugler er således spredt ud over campusområdet, så alle studerende og medarbejdere i Mærsk Tårnet på et tidspunkt i løbet af dagen kommer forbi mindst en af dem og bliver mindet om, at vi som mennesker blot er små spillere i det store kuglespil.

Fotos: Renée Raijmaekers for Magasinet KBH og Torben Eskerod.

Artiklen er oprindeligt fra, og bringes i samarbejde med, Magasinet KBH

Related Articles

X