MN logo rgb web 300x77
Sjællandsgade Bad lukker fællesbad på grund af “maskulin energi”

Sjællandsgade Bad lukker fællesbad på grund af “maskulin energi”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Kvindelige brugere af Sjællandsgade Bad har følt sig ramt af “upassende opmærksomhed”, og det frivilligt drevne badehus lukker derfor midlertidigt ned for fællesbadet om fredagen, mens man arbejder på en løsning.

Fredag plejer at være for blandede køn i den mere end 100 år gamle badeanstalt Sjællandsgade Bad. 

Men i dag og de kommende fredage holder badet lukket, for bestyrelsen har valgt at sætte fredagens fællesbad på pause, indtil man har fundet en løsning på et stadigt større problem: at det ikke er alle, der føler sig trygge ved at bruge badet.

Ifølge bestyrelsen selv skyldes det, at køns- og aldersfordelingen i saunaen med tiden er skredet, så der efterhånden er kommet en “overrepræsentation af maskulin energi”.

“Flere af vores kvindelige/feminine brugere har følt sig ramt af utilsigtet og upassende opmærksomhed omkring sig, når de færdes på badet om fredagen. Konsekvensen heraf er desværre at mange kvindelige/feminine brugere er stoppet med at bruge badet i tidsrummet, hvor der er fællesbad,” skriver bestyrelsen om beslutningen på stedets Facebook-side og Instagram-profil.

“Ærgerligt, at det nu er kommet så vidt. Det smukke ved stedet var netop den trygge atmosfære for begge køn. Jeg tror, det er vigtigt, at det mandlige køn er aktivt nærværende med at påpege upassende adfærd og energi i rummene – altså ikke kun de frivillige, men os almindelige brugere.” 

Mandlig bruger på Sjællandsgades Bads Facebookside

“Sjællandsgade Bad er et almennyttigt badehus for lokalbefolkningen på Nørrebro, og det er vores opgave at kunne tilbyde et rart baderum for alle brugere. Et baderum, der repræsenterer Nørrebro. Et bade- og saunarum, hvor kvinder og folk, der tilhører kønsminoriteter, føler sig velkomne og trygge og ikke skal føle behov for at dække sig til,” fortsætter bestyrelsen begrundelsen for den midlertidige fredagslukning.

Beslutningen har medført debat på badets Facebook-side, hvor enkelte beklager sig over det, de kalder “krænkelseskultur”, men hvor langt de fleste bakker op om beslutningen og takker bestyrelsen for at reagere.

“Jeg genkender, hvad SB skriver. Jeg er selv holdt op med at komme, fordi jeg har fået min grænse overskredet i badet om fredagen.”

Kvindelig bruger på Sjællandsgades Bads Facebookside

Badets frivilligkoordinator og driftsansvarlige, Lene H. Eriksen, fortæller til Mit Nørrebro, at man nu sammen med brugere skal igennem en proces med henblik på at ændre kulturen, så fællesbadet igen kan føles trygt for alle.

“Fællesbadet er vigtigt for os, men vi er endnu ikke helt klar på, hvad der skal til, for at det bliver det rum, vi gerne vil have. Der findes ikke noget quick fix,” siger hun og understreger, at beslutningen ikke skyldes egentlige klager fra brugerne.

“Det har været lidt en blanding. Vi har jo selv kunnet se, at kønskvoteringen skifter lidt, og nogle af de frivillige har selv mistet lysten til at komme om fredagen. Men netop, fordi vi er drevet af frivillige, kan vi ikke bare sige, at ’nu gør vi tingene anderledes’. Så nu tager vi en pause for at få ro til at snakke om de her ting,” siger frivilligkoordinatoren.

“Jeg er for længst stoppet med at deltage i div. saunaevents uden at egentlig tænke over hvorfor … MEN hvis jeg ser tilbage på udviklingen, så ser jeg en klar faktor – Saunagus-alfamænd! Ikke at jeg beskylder dem for at være dem, der “krænker” men på rimelig kort tid er balancen kippet over i samme tempo, som antallet af Saunagus-alfamænd er eksploderet.”

Mandlig bruger på Sjællandsgades Bads Facebookside

Snakken skal efter planen blandt andet foregå ved et kommende stormøde, hvor brugere og frivillige på workshops og med deltagelse af en facilitator skal belyse problemet og komme med løsninger.

Mødet forventes afholdt i slutningen af oktober-start november, og bestyrelsen håber på at kunne åbne for fredagens fællesbade igen en måneds tid senere, altså omkring 1. december.

Foto fra Sjællandsgades Bads deltagelse i Bilfri Søndag i september 2019: Lars Christian Vibild, @lcvibild

Related Articles

X