MN logo rgb web 300x77
Skål med smag og stil: Her er 10 gode ølbarer på Nørrebro

Skål med smag og stil: Her er 10 gode ølbarer på Nørrebro

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Skal din øl kunne andet og mere end bare at slukke tørsten? Så er Nørrebro heldigvis i besiddelse af en perlerække af Københavns bedste og mest alsidige ølbarer. 

Fotos: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Man har aldrig skullet gå langt på Nørrebro for at finde sig et vandingshul, hvor man kunne købe sig en øl.

Men efterhånden skal man heller ikke bevæge sig mange skridt for at finde en bar, der decideret har øl som speciale – og hvor en øl derfor er meget mere end bare en øl.

Vi bringer dig her 10 af bydelens bedste ølbarer – og hvor selve det at komme med på listen er et kvalitetsstempel, ligger der intet andet i den indbyrdes rækkefølge, end at vi fandt det logisk (nu hvor øl starter med Ø) at bringe listen i omvendt alfabetisk rækkefølge:

1. ØLBAREN, Elmegade 2

Selv hvis du ikke er den store øldrikker, kan du umuligt have overset Ølbaren i Elmegade. Uden for den lille og enkelt indrettede bar proklamerer et kort, godt og rødt neonskilt nemlig det ukomplicerede budskab: ’ØL’

“Vi har helt sikkert en øl, du ikke ka’ li’,” lyder Ølbarens egen påstand – skarpt forfulgt af uddybningen, at Ølbaren ikke går efter at have det største, men et bredt og interessant udvalg.

Ølbaren, der åbnede i 2002, har 30 fadølshaner med danske og udenlandske øl samt et stort udvalg af flaskeøl og bryster sig af at kunne tilbyde grundig vejledning fra kompetente tendere. 

Stedet har i øvrigt siden 2003 kørt med deres egen ØJ-dag som alternativ til de klassiske bryggeriers J-dag. Formålet er at præsentere kunderne for kvalitets-juleøl, og initiativet har de senere år samlet 40-50 ølbarer-og udsalg fra hele landet, herunder Nørrebro-barerne Brus, Braw/Nørrebro Bryghus, Mikkeler og Dispensary.

2. ØLSNEDKEREN, Griffenfeldsgade 52

Ølsnedkeren åbnede i 2012 som en brewpub, hvor øllen blev brygget i kælderen af stedets stifter Simon Toft og pumpet direkte fra gærtanken via fadølshanerne og ned i glasset til gæsterne. 

Det varede dog kun et års tid, før den afslappede bar med de hjemmebyggede og/eller klunsede møbler udvidede og rykkede produktionen til et gammelt mejeri i Gørløse vest for Hillerød og siden til andre rammer længere nede ad vejen.

Stedet har 12 haner, og lige nu er de fyldt med selvbryggede øl med navne som ’Ølsnedkeren på æblerov’, ’Som dug for solen’ og ’Lige ud ad landevejen’ – udvalget skifter dog jævnligt og løbende.

Du kan også selv foreslå en øl-idé til Ølsnedkeren, der offentliggør deres friskbryggede øl på Facebook og Instagram, så du altid kan holde øje med, om din helt egen øl er blevet brygget.

3. Nørrebro Bryghus/BRAW, Ryesgade 3

Nørrebro Bryghus er en af pionererne inden for dansk specialøl. Det kombinerede spise-og bryghus i den gamle fabriksbygning i Ryesgade tiltrak sig fra starten i 2003 stor interesse, blandt andet fordi en af bagmændene, Anders Kissmeyer, var tidligere Carlsberg-brygger.

I dag brygges Nørrebro Bryghus’ øl af brygger Michael Rahbek på økologiske råvarer og med inspiration fra både den belgiske, tyske, engelske og ikke mindst den amerikanske brygkultur. 

De mere klassiske af bryghusets øl produceres både til restauranten og til flaskesalg til andre restauranter og i supermarkeder, hvorimod lillesøsteren BRAW laver mere eksperimenterende øl, der kun kan smages på restauranten eller i baren i Ryesgade.

Ud over at være et hyggeligt sted med god mad og selvsagt gode øl har Nørrebro Bryghus også en stærkt lokal forankring med samarbejder med blandt andre Nørrebro United, Nørrebro Cykleklub og livsstilsbutikken Packyard i Elmegade.

4. Mikkeler & Friends, Stefansgade 35

Mikkeller er efterhånden blevet en international spiller på ølmarkedet, og det udspringer i høj grad fra ølbaren på Stefansgade. 

Den tidligere gymnasielærer Mikkel Bjergsøs første bar, Mikkeler, blev åbnet på Vesterbro, men ’& Friends’ var den næste i rækken, og ganske i Nørrebros ånd præsenterede den ikke kun Mikkelers egne øl, men også gode gæsteøl fra resten af verden.

På baren i Stefansgade serveres konstant omkring 40 forskellige øl fra fad og et endnu større udvalg af flaskeøl, sodavand og cidere. 

Barens indretning er lys, venlig og strømlinet, og på gode vejrdage kan du også nyde din øl på bænke og borde såvel lige uden for som på den anden side af gaden lige ud for Nørrebroparkens bemandede legeplads.

5. Kølsters Tolv Haner, Rantzausgade 56

Esben Kølster var i sine unge år en del af miljøet omkring Ungdomshuset på Jagtvej 69, og siden fik han en drøm om at bringe øllet fra sin far Per Kølsters økologiske bryghus ud til folket.

I 2014 åbnede han – efter mange, mange måneders ombygning – baren Kølsters Tolv Haner på hjørnet diagonalt over for Brorsons Kirken og lige over for det dengang meget populære og hypede Nordisk Brødhus, som siden gik konkurs.

Kølsters Tolv Haner har dog på fornem vis overtaget rollen som samlingssted og lokal frontløber i den tidligere så døde ende af Rantzausgade, og forretningen har siden udvidet med caféen Verdens Rummet, isbaren Siciliansk Is og spisestedet Blaaregn Taverna.

Det hele smelter i dagligdagen sammen på det hyggelige og i dag altid velbesøgte hjørne af Rantzausgade og Jesper Brochmands Gade, og stedet er derfor perfekt til den type selskab, hvor selve øllet – trods sine store kvaliteter – måske ikke er eneste trækplaster.

Kølsters Tolv Haner trækker i sommerhalvåret mange mennesker til bænkebordene udenfor efter fyraften, men den lyse og venlige indretning gør også baren et besøg værd i dagtimerne og i regnvejr.

6. Koelschip, Stefansgade 35

Da den første udgave af Mikkeller & Friends Bottle Shop flyttede til Torvehallerne, besluttede Mikkel Bjergsø & crew at indrette lokalerne i Stefansgade 35 som en traditionel belgisk bar for at hylde den belgiske ølstil kendt som Lambic. 

Vi er her nede i et forholdsvist nørdet hjørne af ølbrygningen – Lambic fremstilles ved såkaldt spontan gæring og produceres i et meget begrænset geografisk område i nærheden af Bruxelles, hvor der angiveligt findes den rigtige sammensætning af mikroorganismer i luften. 

Det smukke ved Koelship er, at de tilbyder at lære deres gæster om den noble Lambic-bryggekunst, så både nybegynderen og den erfarne Lambic-drikker kan gå klogere (og, indrømmet, til tider nok også en smule mere bedugget) derfra.

Stedets indretning er mørk og nostalgisk, og listen over flaskeøl rummer nogle af de mest sjældne og vintage style øl inden for Lambic-brygningen.

7. Dispensary, Nørrebrogade 184

Dispensary er stedet for dig, der er fan af kombinationen øl & whisk(e)y – eller bare virkelig godt kan lide en af delene.

Baren har mere end 300 whisk(e)flasker og omkring 30 forskellige håndværksøl på fad – og ikke mindst i corona-fri tider er der lejlighedsvise koncerter i kælderen.

Adressen Nørrebrogade 184 husede i første halvdel af 1900-tallet Stjerne Apothek  – navnetrækket kan den dag i dag ses på bygningens facade – og i nyere tid har godtfolk blandt andet kunne besøge værtshuset Stjernen (1984-2004) og Rockbaren Drone (2008-2016) på adressen.

Den usnobbede Ydre Nørrebro-matrikels historie smitter, måske bevidst, måske ubevidst, over på den nuværende ejer, idet Dispensary har det som erklæret mål at bringe den for nogen lidt utilnærmelige spiritus ned i mundhøjde og gøre den let tilgængelig – og så har en af barens ejere, Leigh Fitzgerald, en fortid på den nærliggende øl-primus motor Mikkeller & Friends, 

8. BRUS, Guldbergsgade 29F

Det er ikke for at lyde som en gammel plade, der er gået i hak, men: også Brus er skabt af to tidligere ansatte hos Mikkeller … ja, de fylder ret meget her i bydelen, og med god grund.

Brus er med sin placering i en tidligere fabriksbygning den moderne version af en ølbar med eget bryggeri og en stilig kombination af bar, butik og spisested – og en tilbagevendende BarselsBar for – ja, forældre på barsel. 

Men det hele startede med øllen og bryggeriet To Øl, som blev grundlagt af to af Mikkel ’Mikkeller’ Bjergsøs tidligere elever fra Nørrebro-gymnasiet Det Fri Gymnasium, hvoraf kun den ene, Toke Gynther, driver stedet videre i dag.

Stedets centrale tanke kan angiveligt indeholde op til 26.000 liter øl, som serveres fra omkring 30 traditionelt set stærkt velanmeldte haner. Brus er således stedet, hvor du både kan komme med dine ølkender-venner og med folk, der egentlig ikke har det dybe forhold til øl, men bare godt kan lide at gå ud med et sted med god stemning og lækker mad – og så kan de undervejs få et mere indgående kendskab til de gyldne dråber uden måske helt selv at bemærke det.

9. Brewers Inc, Gormsgade 25

I kælderlokalet i en tidligere helt anonym beboelsesejendom i gudekvarteret på Ydre Nørrebro åbnede i 2017 Brewers Inc.

Grundtanken var at tage landets hjemmebryggere alvorligt og lancere et “fællesskab blandt håndbryggere, der nørder igennem.” 

Det kommer blandt andet til udtryk i prisen ’Månedens brygger’ og i klubben BICBLC (Brewers Inc. Craft Beer Lovers Club), hvor medlemmerne inviteres til særlige øloplevelser.

Der er dog intet til hinder for, at du som uindviet bare dropper forbi for at smage på en øl fra en af barens 16 haner, for Brewers Inc. har efterhånden vundet et rep som en ølbar, hvor du ganske simpelt får fantastisk øl.

10. 1420, Griffenfeldtsgade 20

Den kun godt to år gamle sur-øls-bar 1420 har ligesom Koelschip en forkærlighed for Lambic og andre traditionelle belgiske øltyper. Og det er såmænd ikke så mærkeligt – stedets ejer er selv fra Belgien og var i sin tid med til at åbne Koelschip.

Med 24 haner og 300 flaskeøl er der nok for sur-øls-nørder at gå på oplevelse i, og er du i tvivl, kan du altid få venlig og kompetent betjening i baren.

Stedets imødekommende og joviale stemning understreges af den tilbagevendende underholdning i form af live musik, ’English Comedy Open Mic’ og quizzer om fx Harry Potter og tv-serien ’Friends’. 

Lige inden corona-nedlukningen nåede stedet også at lancere eventet ’Bring Your Dog’ – altså ’Medbring din hund’.

Related Articles

X