MN logo rgb web 300x77
Skraldekajak har stor succes – nu er der planer om en efterfølger

Skraldekajak har stor succes – nu er der planer om en efterfølger

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Nørrebroerne er så vilde med at samle skrald fra ny miljøkajak i Peblinge Sø, at alle tider er booket en måned frem. Organisationen bag kajakkerne efterlyser nu virksomheder eller foreninger, der vil stå for værtskabet af endnu en skraldekajak på Sortedams Sø.

Fotos: Miljøpunkt Nørrebro/Anders Jørn Jensen. På topfotoet prøvesejler Pil Hodal fra GreenKayak miljøkajakken sammen med Socialdemokraties politiske ordfører i København, Jonas Bjørn Jensen.

Der er gået sport i at samle skrald op fra Søerne.

Efter i årevis at have set svanerne bygge reder af henkastet affald har nørrebroerne nemlig fået et nyt, grønt våben mod miljøsvineriet: tilbuddet om gratis at låne en kajak mod at samle og sortere skrald på en en-to timer lang tur på Peblinge Sø.

Det er kun en måned siden, at centerleder Anders Jørn Jensen fra Miljøpunkt Nørrebro glædesstrålende kunne fortælle, at de med økonomisk støtte fra Nørrebro Lokaludvalg stillede en miljøkajak fra organisationen GreenKayak til rådighed – og kort efter var alt fuldt booket en måned frem. Og det er stadig tilfældet.

“Alle ture, vi lægger op, bliver revet væk. Og gennemsnittet ser ud til at være omkring 20 kilo affald på én tur, så det bliver virkelig til noget. Det er dejligt,” fortæller Anders Jørn Jensen, der understreger, at Miljøpunkt Nørrebro både hjælper med instruktion til selve det at sejle i kajak og til den efterfølgende sortering af det indsamlede skrald.

Aftalen om kajakken kom på plads lige inden industriferien, og derfor har det ifølge centerlederen endnu ikke været muligt at “køre fuld skrue” på udlånet.

Det er dog ved hjælp af frivillige og et bestyrelsesmedlem blevet til i gennemsnit en-to ture om dagen hele juli – og selvom der er skruet op for antallet af udlån i august, er den næste måned altså allerede fuldt booket.

Ny kajak på vej – er du den næste vært?

Lige nu er miljøkajakken på Peblinge Sø den eneste af samtlige byens miljøkajakker, der er fuldt booket en måned frem.

Og stifteren af og idémanden til GreenKayak, Tobias Weber-Andersen, er “enormt glad” for den store interesse her på Nørrebro.

“Vi havde efterhånden fået en del henvendelser fra nørrebroere om, hvornår der ville komme en kajak til Søerne. Den har været ønsket – og nu, hvor den er kommet, er der rift om den, og man skal være hurtig for at få sig en tur,” erkender han. 

Derfor er GreenKayak også allerede begyndt at se sig om efter endnu en lokal virksomhed, organisation eller forening, der på samme måde som Miljøpunkt Nørrebro vil være ’vært’ for en miljøkajak. Og meget gerne på den del af Sortedams Sø, der ligger på Nørrebro – tættest på Dronning Louises Bro, hvor der erfaringsmæssigt er mest affald.

“Der er helt sikkert potentiale for flere kajakker til de andre søer også. Så derfor er vi på udkig efter en ny vært – det kunne fx være en café, der ligger ned til vandet. Det må gerne være et sted, der alligevel har lange åbningstider og mennesker til stede til at håndtere kajakken og byde brugerne velkommen,” siger Tobias Weber-Andersen og fortsætter:

“Så er man interesseret, skal man bare hive fat i os, så ser vi, om vi ikke kan skaffe nogle penge til at få en kajak mere på vandet. Vi går jo efter, at de stakkels svaner ikke skal ligge på plasticreder igen til næste sommer.”

.

Miljøkajakken på Peblinge Sø

• Kajakken er et initiativ fra Miljøpunkt Nørrebro i samarbejde med NGO’en GreenKayak, der har i alt 10 kajakker fordelt over hele København. Der er tale om en ombygget 4-mands kajak, hvor to af sæderne er udskiftet med plads til det indsamlede affald.

• Kajakken på Peblinge Sø er den første på Nørrebro, og det er Miljøpunkt Nørrebro i Korsgade 16, der er vært for kajakken og dermed står for udlån, instruktion og hjælp til sortering af det indsamlede skrald.

• Projektet, der bl.a. er støttet af Nørrebro Lokaludvalg, har i første omgang fået midler frem til årsskiftet. Det er Miljøpunkt Nørrebros intention at skaffe flere midler, så der kan samles skrald fra søerne de næste to år.

• Det foreløbige gennemsnit er 20 kilo indsamlet affald per tur – rekorden er 43 kilo på 1,5 time.

• Du kan booke en tur med miljøkajakken – hvis du altså kan finde en ledig tid – via GreenKayaks hjemmeside.

Related Articles

X