Syv farverige motiver, der til sammen udgør kunstværket ’Univers’, skal skabe tryghed og nye oplevelser på pladsen foran Blågårdens Bibliotek.
Det handler om energier. Universets energi. Energien mellem mennesker. Og helt specifikt energien på det før temmelig mørke stykke af Blågårds Plads lige foran biblioteket.
Kun lige godt et halvt år efter, at den lokale kunstner Karoline H. Larsens lysskulptur ’Spor’ blev installeret i FSB Blågårdens dunkle passager mellem pladsen og Korsgade, har hun været på spil igen. Kun få meter fra ’Spor’ kan man nu opleve den nye lysinstallation ’Univers’, der består af syv meget farvestrålende motiver med hver deres energi.
Figuren i toppen af siden her udtrykker fx ifølge kunstneren energien løbende/bevægelse/flyvende, men hun ser også selv noget samskabelse i den – og faktisk vil hun helst have, at beskueren lægger sin egen tolkning i det, han eller hun ser:
“Det er kun fedt, at du siger, at et motiv ligner superhelte, og så kommer der en anden og siger, at det er en fugl. Motiverne ligger også på forskellige leder og kanter, fordi jeg gerne vil opfordre til, at man går rundt om dem og ikke kun ser dem fra én side, når man kommer gående. Værkerne handler godt nok lige så meget om farver og former, så det på afstand er abstrakt, og dem, der cykler forbi, også får sig en oplevelse. Men der måtte også gerne være nogen, der fik lyst til at stå af cyklen og blive lidt længere,” forklarer hun.
Tryghedsskabende og analogt
Karoline H. Larsen blev bestilt til opgaven af Blågårdens Bibliotek, sideløbende med at hun arbejdede med den nærliggende lysinstallation ’Spor’. Værket er finansieret af Områdefornyelsen Nørrebro og Københavns Kommune som en del af en række tryghedsskabende initiativer rundt om i byen.
“De mente, at jeg var god til at aktivere byrum og skabe liv og bevægelse. Det vigtigste stikord, jeg fik at arbejde ud fra var ’analog’, så jeg har taget udgangspunkt i det, der er lavet i hånden og det, der sker mellem os som mennesker,” fortæller kunstneren.
Karoline H. Larsen er ud over sine lysinstallationer kendt for sine snore-værker, som hun 15 år har skabt sammen med borgere – ofte børn og forældre – i offentlige rum og på kunstmuseer i alt fra udenlandske metropoler som New York, Cape Town og Moskva til Velling og Bækmarksbro i Vestjylland.
Og faktisk er motiverne i ’Univers’ netop frit- og farvelagte billeder fra hendes tidligere samskabende kunstevents. På fem af de syv billeder har det garn, der har været benyttet i tidligere snoreværker, en fremtrædende placering – med mange forskellige muligheder for fortolkninger af, hvad garnet repræsenterer. Kunstneren selv nævner vand, bindevæv, alger og stjerner som nogle af mulighederne.
“Under installeringen oplevede en dame fx, at en af figurerne lignede en papegøje, selvom det er et billede af en dreng med et garnnøgle. Og igen synes jeg, at det er helt perfekt med alle fortolkningerne, for så bliver værket det ved med at have liv.”
Kunstværket ’Univers’ kan allerede nu opleves på brostenene foran Blågårdens Bibliotek hver aften efter mørkets frembrud. Den officielle indvielse finder sted fredag den 27. september kl. 18-20 (NB: dette tidspunkt er blevet rettet efter artiklens offentliggørelse) som en del af debat-arrangementet ’Lys i byen’. Værket er finansieret af Områdefornyelsen Nørrebro og Københavns Kommune og udført i samarbejde med ÅF Lighting og HP-EL.
De 7 motiver / energifelter i kunstværket ‘Univers’
(… ifølge kunstneren selv – du er velkommen til selv at tolke videre / anderledes)
Hvert motiv er printet på en glasplade, der er 10 cm i diameter. Selve motivet er 7,5 cm i diameter og bliver via en lampe blæst op i 6-7 meters bredde, svarende til en vejbane.
Hele installationen dækker et område på 6 x 48 meter.
1. FOCUS / ANALOG / INNER (fokus / analog / indre)
“Billedet er fra et event i Grønningen i Nordvest engang i foråret. Drengen her ligger og er meget koncentreret om et garnnøgle, han selv har viklet. Mange tror, det er en pige, men nej, det er en dreng med fodboldtrøje, men det er jo lige meget. Jeg har også ændret hudfarve på alle motiverne, for der skal være plads til alle.”
2. RUNNING / MOVING / FLYING / CO-CREATION (løbende / bevægelse / flyvende / samskabelse)
“Billedet her er også fra Nordvest, jeg havde noget stof med til ungerne, som de kunne rive i stykker. Det gav en fed rrrritsj-lyd, og de rullede stoffet til kugler og kastede det op i luften. . For mig handler det også om, at der skal være plads i byens rum til forskellige temperamenter, både de mere vilde med den kraftfulde energi og dem der vil nørde og være mere indadvendte.”
3. REACHING / DIVING / UNIVERSE / SKY / SEA (række ud / dykke / univers / himmel / hav)
“Her er det en pige i Helsinki, der står i snorespor fra et af mine værker. Hun fik lyst til at række op efter det, der jo altså er garn, men det kunne lige så godt være, at hun rakte op efter stjernerne – eller nu, hvor motivet ligger på jorden, at hun er ved at kaste sig ned i et hav med alger.”
4. BRIDGE / BUILDING/ OCTOPUS (bro/bygge/blæksprutte)
“Også fra Helsinki, hvor jeg bad deltagerne tegne med kroppen. Denne her gruppe ville tegne et hus, men undervejs i processen har nogle sagt, at det lignede en bro – og hvis man vender det om, ligner det måske en blæksprutte eller en gople. Det kan også være, det handler om sammenhold – hvad kan vi holde oppe sammen, hvordan vil er forbundet med hinanden.
5. TURNAROUND / FETAL POSITION (vende på hovedet / kolbøtte / fosterstilling / pause / mellemrum)
“Nogle tænker måske: hænger fyren her på hovedet? Er han i fosterstilling? Eller er han på vej den anden vej? For mig handler det om at vende tingene på hovedet, det synes jeg simpelthen er så sundt – og sjovt. Han hænger måske lidt alene, og måske er det hele lidt på hovedet… man kan jo godt nogle gange have sådan en pause i livet, hvor man hænger dér – og hvad sker der så? Skal jeg vippe den ene vej, eller skal jeg vippe den anden vej? Der er en, der har sagt, at han var i fosterstilling, mens en anden sagde: ’ han har bare gang i en ordentlig kolbøtte!’”
6. IN IT / CENTER / CONTACT / BEING (I det/centrum/kontakt/til stede)
“Hende her er landet og er i det, som nogle andre har kastet af sted (se også motiv 7, red.) Og nu er det jo garn, men det kunne lige så godt være vand eller bindevæv. Hvis ikke vi havde det, ville kroppen bare klaske sammen – man kan være nok så trænet og megastærk, men hvis man ikke har væske og helhed med bindevæv, er der ikke ret meget bevægelse og liv.”
7. GIVING / THROWING / LETTING GO / FROM THE HEART (give / kaste / give slip / fra hjertet)
“Hvis man står lige i den rette vinkel, kan man se, at det er tre personer, der kaster med noget – det er garnnøgler, men som nogle forbipasserende bemærkede, kunne det lige så godt være vandballoner. Jeg er sådan en, der tænker på, hvor tingene kommer fra, og hvordan energi i universet opstår, og det er jo noget med, at nogen, der starter noget og kaster noget af sted, og nogle andre lander og er i det.” (se også motiv 6, red.)
Foto af Karoline H. Larsen: Mit Nørrebro. Alle øvrige fotos: Karoline H. Larsen. De billeder, der er brugt som grundlag for de 7 motiver, er taget af Agnete Schlichtkrull, Maja Nydal, Thit Andersen og Karoline H. Larsen.