MN logo rgb web 300x77
Sportsdiversitet: Er 2022 året for kvindefodbolden på Nørrebro?

Sportsdiversitet: Er 2022 året for kvindefodbolden på Nørrebro?

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Den lokale fodboldklub Nørrebro United kæmper aktivt for at fremme kvindefodbold – skal du med?

“Jeg tror, det kommer nemmere til piger at give igen, fordi vi alle på en eller anden måde har skulle kæmpe for at få lov til at spille fodbold,” siger Alberte Aamand.

I næsten 10 år har hun været en aktiv del af fodboldklubben Nørrebro United som spiller, træner og bestyrelsesmedlem. Her bruger hun det meste af sin tid på at sikre klubbens værdier og at holde klubben lokal og social, men der er særligt en ting, hun brænder for at fremme: kvindefodbold.

Vi følger Alberte Aamand til en fredagstræning med Nørrebro United i Nørrebroparken. Træningen er for kvindeseniorholdene, U16 og op, men alle, der har lyst, må i princippet være med. For udover at spillerne får lov til at hygge sig og spille fodbold, har træningerne et større formål. De skal fremme fællesskabet for kvinder i en ellers mandsdomineret sport.

Selvom vi lever i 2022, hvor Nadia Nadim og Pernille Harder trækker overskrifter for det danske landshold, og Nørrebro United har Danmarks andenlængste venteliste til pigetræninger, har vi ifølge AlberteAamand nemlig lang vej endnu.

Det er ikke nok bare at have pigehold eller sige, at klubben går ind for at fremme sporten blandt kvinder. Fodboldens verden er i sin essens mandsdomineret, og der skal strukturelle og kulturelle ændringer til for at lave det om. Og det kommer ikke af sig selv.

Det handler om rekruttering, fastholdelse og flere kvindelige trænere, bestyrelsesmedlemmer og frivillige. Det handler også om ordentlige træningstider og omklædningsfaciliteter samt om, at vi slår hårdt ned på diskrimination og sexisme.

Og så handler det om små rettelser, som at skiltene i klubben ikke skal hedde “U16” og “U16 piger”, som om mandefodbold er normalen, og kvindefodbold er undtagelsen.

Alberte Aamand vil gerne give piger og kvinder muligheden for at være en del af det forpligtende fællesskab, fodbolden kan give dem, samt for at have det sjovt og blive dygtige spillere. Hun vil gerne give andre den mulighed, hun ikke selv følte, hun havde som barn. Film og tekst af Marie Cancel Nielsen, Sara Brunbjerg Rasmussen og Vera Kaiser Lund fra TV-og Medietilrettelæggeruddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX.

Related Articles

X