MN logo rgb web 300x77
Støt lokalt: Husk Nørrebros håndværkere under corona-krisen

Støt lokalt: Husk Nørrebros håndværkere under corona-krisen

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Det er ikke kun bydelens mest synlige erhvervsdrivende som butikker og restauranter, der kæmper for overlevelsen i disse COVID-19-tider. Også de lokale håndværkere har brug for alt det arbejde, de kan få.

Er du en af dem, der har arbejdet hjemmefra de seneste par uger og dermed pludselig har lagt ekstra mærke til den dryppende vandhane i køkkenet eller trækken fra det skæve forsatsvindue?

Så er det nu, du både har chancen for rent faktisk at få fat i en håndværker og samtidig kan bidrage til at holde de lokale hjul i gang under corona-krisen – for håndværksmestrene på Nørrebro har nemlig fået lidt for rigelig plads i kalenderen.

I kølvandet på nedlukningen af Danmark følger nemlig ikke kun lukninger af restauranter og færre kunder i de stadigt åbne butikker, der handler med fx tøj eller blomster – aflysninger og flytninger af håndværkeropgaver er også blevet hverdag. 

Podier til udstillinger, der aflyses, skal ikke snedkereres mere. Malerarbejde hos private aflyses af frygt for smitte. Og overmontører sendes hjem, fordi der ikke skal udarbejdes nye tilbud. Coronakrisen kradser på forskellig vis hos vores lokale håndværksmestre, men hos alle dem, Mit Nørrebro har talt med, har den store konsekvenser.

I mandags fik De Blå Mænd, som har til huse i Heimdalsgade, fx ikke en eneste opringning. Mandag er ellers den ugedag, hvor der normalt ringes flest nye opgaver ind hos firmaet, der har VVS-installatører, murere, tømrere og elinstallatører samlet under samme tag.

Tager alle forbehold

I lighed med en række andre Nørrebro-håndværkere forstår De Blå Mænds ejer og direktør Søren Schmidt godt, at kunderne er bekymrede og ekstra varsomme i forhold til risikoen for coronasmitte.

Men som både lokal virksomhedsejer og oldermand for Københavns Blikkenslager- og VVS Laug forsikrer han om, at alle håndværkere tager deres forbehold, følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger og naturligvis har både håndsprit og masker med ud på arbejde.

“Hvis vi bare alle opfører os ordentligt, som når vi går i supermarkedet, hvor vi holder afstand, så kan vi håndværkere jo sagtens udføre vores arbejde,” siger virksomhedsejeren, der er blevet nødsaget til at sende sine 15 overmontører hjem. 

I modsætning til mange af os andre er det dog ikke meget, de som medarbejdere kan arbejde med hjemmefra. Normalt er det dem, som tager ud og besigtiger kommende opgaver og får opgaverne i hus. Men alle former for tilbudsgivning er væk. 

Søren Schmidt har også måttet opsige en håndfuld medarbejdere, for selvom regeringen siger, at hjulene skal holdes i gang, så er det svært, når de private kunder også aflyser opgaverne. 

Derfor appellerer han til, at vi alle tænker fremad:

“Hvis en forretning som vores med 50 ansatte må lukke eller skrue helt ned, så er der jo fx ingen læreplads til de unge efter krisen. Det bliver sådan en nedadgående spiral. Selvfølgelig må restauranter, frisører og lignende skrue ned for brugen af håndværkere, men skoler og boligforeninger står der også efter krisen, og de vil stadig have brug for vedligehold og renoveringer”, siger han.

Kom ketchup-effekten i forkøbet

Henrik J. Sørensen, der er elektriker med egen forretning i Griffenfeldsgade, har normalt erhvervsskolerne som en stor og fast del af sin kundekreds. Nu ringer de kun efter ham med problemer, der skal løses her og nu. Alt andet er lukket ned.

“Jeg har stoppet min annoncering på Google nu. Der er ingen, der vil have en håndværker ind, medmindre det er helt akut,” fortæller han.

Henrik J. Sørensen håber og forventer dog, at de fleste kunder og opgaver vil komme tilbage efter krisen og skabe en hårdt tiltrængt ketchup-effekt.

Netop ketchupeffekten gør, at du måske ikke bare for dine lokale håndværkeres, men også for din egen skyld skulle overveje at ringe efter en håndværker i disse dage, hvis der er ting i hjemmet, der trænger. 

Er du ikke ramt af karantæne, er det nemlig helt ok at modtage besøg af en sund og rask håndværker – så længe begge parter overholder anbefalingerne om håndhygiejne, rengøring af trykflader (fx håndtag) og indbyrdes afstand. 

Og booker du en af de mange nyopståede tider i de lokale håndværkeres kalendere nu, kan du både være med til at sikre deres økonomiske overlevelse gennem krisen og sørge for, at de efter krisen har mulighed for at tage nye kunder ind, som kan være med til at kompensere for forårets indtægtsnedgang.

Foto: Lars Christian Vibild, @lcvibild

“Vi er åbne for værkstedsopgaver”

Hos Mads-Peter og Sørens Tømrerfirma i Sorgenfrigade arbejder den ene af de to partnere, Søren Løgager Nielsen, p.t. med at renovere en lejlighed. 

Lejligheden er tom, så her er absolut ingen risiko for smitte, men ordrebogen har mistet nogle aftaler, og Søren kan godt blive bekymret for, hvad der skal ske efter april, hvor de nuværende jobs er færdige. 

Podierne. der skulle være arbejdsopgaven i maj, skal nu først lavet til september. Så fra 1. maj er der ikke nogen ordrer. 

Søren Løgager Nielsen, der er indstillet på at reducere sin og makkerens månedsløn for at komme igennem krisen, fortæller: 

“Vi har heldigvis ingen ansatte, og vores værksted er ikke dyrt, men vi vil meget gerne have nogle værkstedsopgaver – så er der heller ikke risiko for smitte”.

“Selv de store boligforeninger melder fra nu”

Malermester Birna Bäck fra Blegdamsvej beder sine to børn på henholdsvis 8 og 11 år om at tie stille. 

Ekkoet runger gennem telefonlinjen. Hun står i en tom lejlighed, hvor hun er i gang med at male. Børnene har været med på arbejde i dag. 

“Jeg har jo ikke et samfundsmæssigt vitalt job, så jeg kan ikke få mine børn passet i nogen nødordning. Børnenes far og jeg har en syv-syv ordning, så jeg fik dem i morges (mandag, red.). De har været med i dag og kommer med i morgen, og så må jeg holder fri de sidste tre dage i ugen,” siger hun. 

Der er ikke kommet nye kunder i butikken den sidste uge, og aftaler om tilbudsgivning er flyttet. Det samme er visse allerede aftalte opgaver. Men heldigvis er der stadig fraflytningsopgaverne i boligselskaberne. 

“Jeg forstår godt angsten for smitte”, siger Birna Bäck og fortsætter: “Men selv de store boligforeninger, hvor jeg har nogle serviceopgaver, melder fra nu.”

“Jeg har gang i butikken ert par måneder endnu”

Også Casper Bojsen, murer i sit eget firma Bojsen Murerfirma i Hans Tavsens Gade, kan berette om udsatte opgaver – endda for det offentlige.

Han skulle have sat fliser op på Husum Skole, men der er opgaven nu blevet udskudt. Det samme er tilfældet med en gennemgang af en opgave hos Finansministeriet. 

Det sidste er efter hans opfattelse forståeligt – det er en vigtig og stadig åben arbejdsplads, hvor al smitterisiko skal minimeres. 

Men hvorfor skolens pedel ikke kan åbne for murerarbejde, forstår Casper Bojsen ikke. 

“Men jeg har p.t. kun mistet de to opgaver, så jeg har gang i butikken et par måneder endnu,”  lyder den fortrøstningsfulde melding.

Related Articles

X