MN logo rgb web 300x77
Stor pris til FRAK: “Vi vil ændre på billedet af unge fra Nørrebro”

Stor pris til FRAK: “Vi vil ændre på billedet af unge fra Nørrebro”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Den socialøkonomiske virksomhed FRAK, der hjælper unge fra bydelen i fritidsjob, modtager Kronprinseparrets Sociale Stjernedryspris.

“Det er et kæmpe skuldeklap, som vi er rigtig stolte af,” siger Mudi Jarkass med glæde i stemmen.

Han er daglig leder af den socialøkonomiske virksomhed FRAK, der de seneste seks år har arbejdet med at give unge mellem 13 og 17 år fra udsatte byområder en fremtidig tilknytning til arbejdsmarkedet via fritidsjob.

Det er netop blevet offentliggjort, at FRAK, der til daglig holder til i Støberiet på Blågårds Plads, bliver modtager af Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris 2019. Prisen bliver uddelt ved en stor ceremoni i Odense, der sendes live på DR1, og et par af de unge tager med de voksne fra sekretariatet med til den fynske hovedstad for at modtage den.

“Det giver os muligheden for at skabe et andet billede af Nørrebro end det, der desværre ofte vises i medierne i dag.  Vi kan få fortalt de gode historier og vist, at vi kan andet og vil mere – at de unge fra Nørrebro ikke bare er sådan nogle, der dækker ansigtet til og kaster med sten, men at de går på arbejde og passer deres skoler,” siger Mudi Jarkass og tilføjer:

“Og så er det selvfølgelige lidt blæret, at det er kronprinsparret, der tildeler prisen.”

Med prisen følger 100.000 kroner, som den daglige leder forestiller sig anbragt i en pulje, som de unge selv kan tjene ved at tilbyde deres arbejdskraft til små festivaler og lignende.

Hvordan prisen ellers skal fejres, havde man i FRAK ikke endnu nået at tage stilling til, da Mit Nørrebro taler med Mudi Jarkass tirsdag formiddag.

“Men mon ikke vi skal fejre lidt ekstra igennem ved året juleafslutning? Det har vi i hvert fald planer om” siger han.

Du kan se FRAK få overrakt Stjernedrysprisen ved Kronprinsparrets Priser i ODEON i Odense lørdag den 2. november. Prisuddelingen sendes direkte på DR1 kl. 21.00.

De unge i FRAK arbejder bl.a. med opstilling og oprydning efter festivaler og børnepasning, men også med produktion og salg af læskedrikken Ukrudt (herover til venstre) og havearbejde (herover til højre). Alle fotos: FRAK

KRONPRINSPARRETS SOCIALE STJERNEDRYSPRIS

Kronprinseparrets Priser er stiftet af Bikubenfonden, og modtagerne af Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris skal have gjort sig bemærket gennem et målrettet arbejde med at afprøve nye metoder eller samarbejdsformer i forhold til deres indsats for socialt udsatte.

 I udvælgelsen bliver der lagt vægt på, at prismodtageren er nytænkende, udgør en stærk inspirationskilde for andre aktører og kan forventes at levere en afgørende indsats for udsatte grupper i lang tid fremover.  

Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gives hvert år til en kunstner med et særligt talent – i år sangerinden Jada– og en nytænkende aktør inden for socialt arbejde – i år altså FRAK. Begge modtagere af Kronprinsparrets Stjernedryspriser modtager 100.000 kr.

Kongehuset om FRAK:
“Den socialøkonomiske virksomhed FRAK modtager Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris for deres engagerede indsats for Københavns udsatte byområder. Drenge og piger, der lever på kanten af samfundet i udsatte byområder i København, har ofte brug for et skub for at komme væk fra gaden og ind i et fritidsjob. Det skub giver FRAK, der tilbyder de unge konkret erhvervserfaring og løn for at udføre praktiske opgaver for events, virksomheder og kommunale aktører.”

Bikubenfonden om FRAK:
“462 unge fra udsatte boligområder i København har siden 2014 været tilknyttet FRAK, som ser et potentiale i de unge. I FRAK bliver de unge mødt i øjenhøjde og hjulpet ind i et arbejdsfællesskab, hvor de løser store og små opgaver for FRAK’s kunder. Som FRAK selv siger: ’Her får de unge sved på panden, penge på lommen og konkret arbejdserfaring, de kan tage med sig videre i deres liv’”

Daglig leder Mudi Jarkass om FRAK:
“Fritidsjob er et meget effektfuldt værktøj til bl.a. at mindske risikoadfærd og øges unges livsmuligheder. Men det er vigtigt at huske, at mange unge har brug for at lære at arbejde, inden de er klar til et fritidsjob. Vi synes, at både kommunal- og folketingspolitikere skal investere endnu mere i fritidsjobområdet. Det er en investering, der vil give et betydeligt afkast for de enkelte unge og hele samfundet.”

Related Articles

X