MN logo rgb web 300x77
Svævende grøn madkasse i De Gamles By

Svævende grøn madkasse i De Gamles By

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel

Plejehjemsudbygning kombinerer køkken og klimasikring.

Skråt over for Nørrebros eneste gedefold svæver et bredt bånd af grønt løv over stien gennem De Gamles By.

Eller, sådan ser det i hvert fald ud ved første øjekast, indtil en nærmere inspektion afslører illusionen som toppen af en ny facade, hvis base udgøres af store glaspartier.

Det er en tilbygning til Plejecenter Klarahus med 171 beboere, der beliggende på Agnes Henningsens Vej midt i kvarteret af plejehjem og ældreboliger er nabo til den bemandende dyrelegeplads ByOasen.

Bag den lige dele grønne og gennemsigtige facade har Klarahus indrettet sit nye produktionskøkken. Nærmest placeret midt ude i parkomgivelserne, så alle forbispadserende kan følge med. Som en diametral modsætning til at gemme madlavningen til vores ældste medborgerne væk i klinisk hvide rum fyldt med rustfrit stål og skridsikre gulve.

Den begrønnede “madkasse” på 250 kvadratmeter er formgivet af Erik Arkitekter for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.

Der er ingen bærende elementer i selve facaden, så bygningen holdes oppe af tre søjler, der i indhak står, som var de træstammer under den grønne trækrone, man kan gå ind under. Køkkenet er forbundet med hovedbygningen af to glasgange og en kerne, der indeholder de mindre publikumsvenlige dele som opvask, lager, køl og fryserum.

Facadens biotoper og det grønne tag vandes automatisk med regnvand, der fra hele plejehjemmets tagarealer opsamles i store tanke.

Det er vand, som ellers var endt i kloakken, og således er produktionskøkkenet på Klarahus også den første bygning i Danmark med facader, der er med til at klimasikre sine omgivelser som del af et såkaldt LAR-projekt (Lokal Afledning af Regnvand).

 

Foto:  Rozbeh Zavari for Magasinet KBH

Artiklen er oprindeligt fra, og bringes i samarbejde med, Magasinet KBH

Noe Habermann for Magasinet KBH

Related Articles

X