MN logo rgb web 300x77
Tag med på Nørrebros stamsteder: Cafe Lille Peter

Tag med på Nørrebros stamsteder: Cafe Lille Peter

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Mit Nørrebro har fået lov til at bringe en række lokale portrætter fra den nye, velanmeldte bodegabibel ‘Stamsteder’. Vi lægger ud med Cafe Lille Peter i Stefansgade.

Topfoto: Thomas Skou.

Værtshuset er aflangt som en sporvogn og fuldt af emaljeskilte med gamle reklamer for øl og togdrift. Her er symaskiner og et jagttrofæ: et hoved af en elg, hvorunder en af stamhundene trofast holder vagt, selvom der på hoveddøren står ‘Hunde må ikke medtages’ – og det er selvom her jævnligt ligger en hund.

“Det er op til den, der har vagt. Jeg ta’r det meget liberalt, for jeg elsker hunde og har hundekiks med i lommen. Genboens kat kigger også ind”, siger bartenderen Heidi, en gammel heavy-tøs, der har arbejdet på både Heimdal og hedengangne Pepino’s,

“De fleste af vores stamgæster her på Cafe Lille Peter er væk efterhånden, det er de unge, der får det til at køre rundt, men vi har da nogle tilbage, og de er kendetegnet ved ikke at være alkoholiske. Det her er et mødested, hvor folk sidder og bytter bøger, hvor de rafler og spiller kort, og vi har hverken fjernsyn eller billard”, siger hun, da en kvinde gør entre, og Heidi spørger, om det skal være en danskvand, en cola eller en øl i dag “for man ve’ aldrig med dig”.

Blandt de mere farverige stamgæster kan man møde Vivi, der var gogodanserinde i 70’erne med liveshow i Istedgade og det hele. Og selvom hun er over 70 år, holder hun sig godt.

Den slags med nøgenhed er der tradition for på Lille Peter. Det kan en mand, der bliver kaldt Maler, der også er kommet her, tale med om. Han kan huske, hvordan han sammen med tre kammerater bar stamgæsten Conny, en gammel kone, nøgen rundt en eftermiddag tilbage i 2003. Og i helt gamle dage kom Moster Inge, der angiveligt var Danmarks første stripteasedanser, her også. Men hun havde temperament, så fyrene skulle ikke komme for tæt på.

Lille Peter er tilbage fra 1904. Hvorfor ejeren blev kaldt Lille, ved man ikke, men man ved, at han var tidligere ølkusk. I midten af 50’erne kan byhistoriker Allan Mylius Thomsen huske, hvordan hans far tog ham med herned og sad og diskuterede de store arbejderstrejker, der var særligt stort engagement omkring i det fattige Ydre Nørrebro. Nu er det mere sjov og ballade.

I nyere tid har man kunnet møde Flomse bag baren. Han kunne spise en stor pose skumfiduser på under to minutter. Lille Peters tidligere bartender Dorthe Sildeøje bør også nævnes. Hun begyndte sin karriere på Vigerslev Kro, hvor hun gav en pengekassefikseret kunde et sæbeøje. Så gik det gode ry rundt i Valby, og hun fik job på Toftegårds Bodega, inden hun endte her på Nørrebro, hvor hun desværre tog sin sidste tørn i 2019 og modtog store gaver. Blandt andet en tatovering med logoet fra den grøn-hvide yndlingsklub, Nørrebro United, der holder til i en gammel fabriksbygning lige rundt om hjørnet.

“Hun har helt sikkert en masse gode historier om gæsterne”, siger Heidi og griner.

“Men jeg ved da, at Mads Langer af og til kigger forbi og drikker en 1664 blanc.”

Cafe Lille Peter, Stefansgade 14

Foto: Thomas Skou.

BOGEN ‘STAMSTEDER’ er blevet til i et samarbejde mellem journalisterne Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen, fotograf Thomas Skou, art-director og redaktør Kasper Bjerre og forlægger Peter Buch Hansen.

De fem deler en kæmpe kærlighed til værtshusene og har været kede af at se så mange af dem lukke i de senere år. Derfor satte de sig for at besøge alle byens hel- og halvbrune tidslommer og snakke med ejere og stamgæster for i sidste ende at kunne omsætte deres ture til den 656 sider store bodegabibel, der dækker 220 værtshuse – heraf 27 stamsteder på Nørrebro

DU KAN KØBE ‘STAMSTEDER’ HER

Related Articles

X