MN logo rgb web 300x77
Tag med på Nørrebros stamsteder: Klovnens Bodega

Tag med på Nørrebros stamsteder: Klovnens Bodega

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Mit Nørrebro har fået lov til at bringe en række lokale portrætter fra den nye, velanmeldte bodegabibel ‘Stamsteder’. I denne uge besøger vi Klovnens Bodega i Rantzausgade.

Topfoto: Thomas Skou.

Engang var der nogen, der løb med den to meter høje trompetspillende klovnefigur, som står i hjørnet af udestuen. Og den blev efterlyst.

Hvordan det kunne lade sig gøre at slæbe så stor en klovn ud af værtshuset, uden at det blev opdaget, står hen i det uvisse. Men efter en uge var der nogen, der fandt den i en baggård i nærheden og leverede den tilbage. De fik selvfølgelig nogle bajere i findeløn.

Det står også hen i det uvisse, hvorfor den tidligere medejer Connie, der for årtier siden arbejdede på Prinsen i Hamletsgade, var så vild med klovne. Ikke engang Connies datter, der har drevet værtshuset med sin gamle mor siden 1996, og nu driver det alene, ved hvorfor.

Men stamkunder kom fra nær og fjern med klovne, de havde samlet op i ind- og udland, både malerier og dukker og figurer.

Velkomstskiltet med den tegnede klovn, man går under, når man træder ind, minder om noget, man fandt i Damhus Tivoli. Den muntre forlystelsesstemning er blot sidste del af en lang historie, der begyndte, da karreen blev opført i 1901 med gæstgiveri og værelser til logerende ovenpå. Dengang hed det Jagtborg og blev sidenhen til en restauration med hvide duge på bordene.

Selv om værtshuset lå tæt ved Rabarberkvarteret, som også er generelt slang for ethvert hårdt arbejderkvarter, var det et ordentligt sted uden druk og vold, hvor folk som folkevognshandleren inde ved siden af tog sin søn med, fik sig et par øller og varm mad.

Men op mod 1990’erne fik stedet problemer med for meget vold og narko og måtte lukke. Det var her, to tjenere trådte til. Mor og datter – og sidstnævnte, Anja, var bare 24 år, da de fik bevillingen.

De to arrangerede gratis sildebord om søndagen, og der var også leverpostej, flæskesteg og spegepølse. 70 mand stod i kø, og sidenhen kom det til at koste 10 kroner for at undgå gratister.

I mange år kom en forening forbi og spiste frihedsmiddag til minde om tre soldater, der blev skudt af kollaboratører i et bagholdsangreb på Nuuks Plads under Den Danske Brigades indmarch 6. maj 1945, dagen efter befrielsen.

Men først røg røgen, og så røg maden. Det var sundhedsminister Lars Løkke, der i 2007 stod i spidsen for loven, der sikrede, at det kun er på beværtninger på 40 kvadratmeter og derunder, hvor man må ryge indendørs.

Løkke var modig nok til at komme forbi Klovnens, og så gav Connie ham en kæmpe skideballe.

Men lige lidt hjalp det, og nu er der rygekabine, så en håndfuld af de tidligere formiddagsgæster tænder nu smøgerne på Lille Peter eller Dilligencen i stedet.

Klovnens Bodega, Rantzausgade 7

Det står stadig hen i det uvisse, hvorfor den tidligere medejer var så vild med klovne… Foto: Thomas Skou.
Velkomstskiltet med den tegnede klovn. Foto: Lars Vibild.

BOGEN ‘STAMSTEDER’ er blevet til i et samarbejde mellem journalisterne Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen, fotograf Thomas Skou, art-director og redaktør Kasper Bjerre og forlægger Peter Buch Hansen.

De fem deler en kæmpe kærlighed til værtshusene og har været kede af at se så mange af dem lukke i de senere år. Derfor satte de sig for at besøge alle byens hel- og halvbrune tidslommer og snakke med ejere og stamgæster for i sidste ende at kunne omsætte deres ture til den 656 sider store bodegabibel, der dækker 220 værtshuse – heraf 27 stamsteder på Nørrebro

DU KAN KØBE ‘STAMSTEDER’ HER

Related Articles

X