Mit Nørrebro
Tak for alt, GILT: Nørrebros ældste cocktailbar lukker og slukker

Tak for alt, GILT: Nørrebros ældste cocktailbar lukker og slukker

Folkene bag den næstældste cocktailbar i København og en af pionererne inden for den københavnske cocktailscene meddeler, at stedet ikke åbner igen efter corona-nedlukningen.

Foto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Da GILT åbnede for 17 år siden, var den københavnske cocktailscene ikke værd at snakke om. Den indtil da eneste cocktailbar, der ikke var tilknyttet et hotel, var K-bar på den noget mere mondæne placering i Indre By lige over for Christiansborg.

Heller ikke Rantzausgade var the talk of the town dengang i 2003. Det var stadig en lidt småskummel strækning på bagsiden af Åboulevard, hvor kun caféen Tjili Pop havde fundet vej mellem gadens brune værtshuse.

Så det virkede nærmest naturstridigt at placere en ambitiøs cocktailbar i nummer 39 – og oven i købet bag tunge skodder, der var med til at give stedet et ry som “Byens hemmelige cocktailbar”.

Alligevel fik GILT arbejdet sig op til at blive en ikke bare lokalt, men også internationalt anerkendt cocktailbar – ikke mindst grundet bagmanden Peter Altenburg, der har mere end 20 års erfaring i branchen.

GILT står i dag nævnt i en række guides over byens, Danmarks og verdens bedste cocktailbarer, i alt fra magasiner som Bo Bedre og Alt for Damerne over turistorganisationen VisitCopenhagen til udenlandske fagbranchemedier.

“Vi åbner ikke igen”

Derfor er det også et lille og ikke helt ubetydeligt stykke Nørrebro-historie, der slutter med GILTs egen besked på deres sociale medier om, at baren ikke åbner igen her efter coronalukningen.

“I løbet af de seneste uger er vi jævnligt blevet spurgt om, hvornår vi åbner igen. Tak for støtten og de pæne ord. Men vi åbner ikke igen. Baren er blevet solgt og vil fremover rumme et rigtig cool bar-og restaurantkoncept udtænkt af en lokal Michelin-stjernekok. Hold øje med det næste kapitel i Rantzausgade 39. Det virker som et perfekt match for området,” står der (på engelsk) i beskeden, der fortsætter:

“Når det er sagt, er det med en lidt vemodig følelse, at vi giver faklen videre i en tid som denne. Det ville have være fantastisk at drikke den sidste drink sammen med venner, familie og tidligere kolleger, men det tillod timingen ikke. I stedet hæver vi et virtuelt glas og siger tak til alle – lokale såvel som internationale – for 17 års udsøgte bekendtskaber og værdsatte øjeblikke. GILT lever videre gennem vores flaskecocktails wedelivercocktails.nu og helt sikkert via en fremtidig endnu ukendt bardestination et sted i København.”

“Afslutningen på en æra”

Flere stamgæster, kolleger og tidligere ansatte kvitterer på Instagram og Facebook med at kalde lukningen for “afslutningen på en æra”, og en kunde giver endda baren en del af æren for et eksemplar af den næste generation:

“Havde en fantastisk første date hos jer for nogle år siden. Det kom der – hen ad vejen – en datter ud af. Vi havde glædet os til at besøge jer igen efter nedlukning. Tak for gode drinks,” lyder kommentaren.

Peter Altenburg har siden 2017 sideløbende med GILT huseret i Nordhavn, hvor han sammen med partnere driver restauranten/baren Bar Uno i Nordhavn og Nordhavn Mikromejeri, der producerer italienske oste og traditionel dansk flødeis og sorbet.

Det var mandag ikke muligt at få bekræftet, hvilken Michelin-stjernekok der er involveret i den kommende bar/restaurant i GILTs hidtidige lokaler. Men et oplagt bud, Christian Puglisi fra bl.a. Restaurant Relæ i Jægersborggade, afviser over for Mit Nørrebro, at det skulle være ham.

Related Articles

X