MN logo rgb web 300x77
To Nørrebro-bygninger afsløret i byggesjusk og pengespild

To Nørrebro-bygninger afsløret i byggesjusk og pengespild

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 4 år gammel
Niels Bohr-bygningen på Jagtvej og Mærsk Tårnet på Blegdamsvej er afsløret i byggesjusk og voldsomme overskridelser af budgettet.

To statslige byggeprojekter på Nørrebroer kørt helt af sporet med flere års forsinkelser og budgetoverskridelser på til sammen op mod tre milliarder kroner.

Det afslører DR i en kulegravning af byggesjusk i staten.

Det ene projekt er Niels Bohr-Bygningen på Jagtvej, der foreløbig er forsinket på fjerde år og ifølge DR kommer til at overskride det oprindelige budget med mindst to milliarder kroner, når det efter planen åbner til sommer. 

Bygningen, der er udset til at huse uddannelse og forskning for 3.000 studerende og 1.000 forskere, skulle være åbnet i 2016 og have kostet 1,6 milliarder kroner. Ifølge DR lander den endelige regning altså i stedet på 3,6 milliarder kroner.

Den anden bygning er Mærsk Tårnet på Blegdamsvej, der med halvandet års forsinkelse åbnede i efteråret 2017. Her kan DR afsløre, at den endelige byggesum er blevet 700 millioner kroner højere end oprindeligt planlagt og nu er opgjort til 1,95 milliarder kroner.

Det har fået Bygningsstyrelsen til at sætte huslejen op til over det dobbelte af det oprindeligt aftalte, så lejeren – Københavns Universitet – nu opkræves 63 millioner kroner årligt i stedet for 29 millioner kroner om året.

Det beløb nægter universitetet dog at betale med henvisning til, at pengene i givet fald ville gå direkte fra fra forskning og uddannelse. 

“I virkeligheden kan du lave et simpelt regnestykke. Et forskeruddannet årsværk koster cirka en halv million kroner om året. Så kan du gange det op, og det giver så 60 forskerfyringer alene på grund af fordyrelsen,” siger universitetsdirektør Jesper Olesen til DR.

Related Articles

X