MN logo rgb web 300x77
Toiletter i den gamle graverbolig forventes at stå klar ved årsskiftet

Toiletter i den gamle graverbolig forventes at stå klar ved årsskiftet

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 2 år gammel

Københavns Kommune bekræfter, at metrorejsende og lokale efter planen kan besørge deres nødtørft i den over 200 år gamle bygning fra januar 2022.

Graverboligen i januar 2020, da den dukkede frem med nyrenoveret facade efter at have været pakket ind gennem 10 års metrobyggeri. Foto: Lars Vibild, larsvibild.dk

Der skulle gå næsten to år og en hel del uopfindsom graffiti, fra graverboligen ved Nørrebros Runddel atter så dagens lys, til den er klar til at tage imod besøgende.

Men nu bekræfter Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning over for Mit Nørrebro, at de planlagte offentlige toiletter i den historiske bygning vil stå færdige og klar til brug i løbet af ca. fire måneder.

Læs også: Pakket ud efter 10 år: her er graverboligens bizarre historie

“Bygningen er som bekendt fredet, og derfor foregår arbejdet ud fra Slots- og Kulturstyrelsens anvisninger. Vi har for nylig modtaget en revideret tidsplan, hvoraf det fremgår, at toiletterne skulle være klar til brug i januar 2022. Dog med forbehold for, at der opstår noget uforudset, som kan forsinke projektet,” lyder det fra forvaltningen.

Historisk bygning i omtumlet tid

Den gamle graverbolig, som blev tegnet af Jens Bang i 1805 og stod færdigopført i 1808, er en af Nørrebros ældste bygninger.

Den har grundet metrobyggeriet på Nørrebros Runddel levet en omtumlet tilværelse de senere år.

I 2010 blev den flyttet 32 meter for at gøre plads til metrobyggeriet af M3 – og syv år efter blev den rykket tilbage til sin oprindelige plads igen.

Læs også: Graffitihærværk mod den gamle graverbolig – tilsyn på vej

Metroselskabet har stået for den udvendige renovering, der bl.a. har omfattet facadeafrensning, filtsning og maling, ligesom de oprindelige døre og vinduer er genopsat.

Der er også – efter Kulturstyrelsens anvisninger – blevet etableret et nyt vindue, der svarer til det oprindelige vinduesdesign.

I januar 2020 blev graverboligen atter pakket ud efter at have været gemt væk gennem 10 år, og tre måneder senere – i april 2020 – blev bygningen så overdraget til Københavns Kommune, der står for den indvendige istandsættelse.

Og det er altså dette arbejde, der grundet både fredningsbestemmelser og corona er trukket ud – men som ifølge den nuværende tidsplan skulle stå klar i den første måned af 2022.

Related Articles

X