MN logo rgb web 300x77
Trafikkaos ved Rådmandsgade Skole: “Jungleloven hersker”

Trafikkaos ved Rådmandsgade Skole: “Jungleloven hersker”

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Lyskrydset mellem Mimersgade og Rådmandsgade lige ud for Rådmandsgade Skole har været ude af drift i en måned og vil først blive udskiftet til sommerferien. Forældrene og skoleleder Martin Wåhlin er bekymrede og kæmper for på anden vis at sikre børnenes skolevej.

Fotos: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

“Jungleloven hersker i dén grad.”

Stine Hemmingsen er mor til en 8-årig dreng, der går på Rådmandsgades Skole og derfor hver dag skal igennem lyskrydset mellem Mimersgade og Rådmandsgade. 

Det er en tur, den snart 9-årige dreng indimellem har fået lov at gå selv, men det har Stine Hemmingsen ikke følt sig tryg ved, siden skolen for en måned siden åbnede igen efter nedlukningen.

Efter at krydsets gamle lyssignal i flere uger havde opført sig ustabilt med jævnlige slukninger, måtte kommunens Teknik- og Miljøforvaltning 14. april – dagen før eleverne skulle tilbage til skolen – erkende, at signalet ikke kunne repareres, da der ikke længere kan skaffes reservedele til det. 

Siden har reguleringen af krydset været ikke-eksisterende, lyssignalerne er blevet overtrukket med gule hætter, og skolens elever og alle andre beboere i området har været overladt til netop det, som Stine Hemmingsen kalder jungleloven:

“Det er ret kaotisk med trafik fra fire sider, ingen cykelstier og masser af mindre børn. Jeg oplever dagligt, at nogle bilister kører med sindssygt høj fart gennem krydset, både om morgenen, når børnene i de små klasser afleveres eller går i skole selv, og om eftermiddagen, når børnene hentes eller selv går hjem,” siger hun.

Nyt signal først klar efter sommerferien

Da Mit Nørrebro kontakter kommunens Teknik-og Miljøforvaltning for at høre, hvornår lyssignalet i krydset kommer op at køre igen, beklager man situationen:

“Vi arbejder sammen med driftsleverandøren på at få sat et nyt styreskab op i krydset, så lyskrydset hurtigst muligt kan komme op at køre igen,” lyder svaret.

Problemet er blot, “at hurtigst muligt” har lange udsigter. Et nyt lysregulerings-apparat kræver en ny programmering, som passer til det specifikke kryds, og det tager minimum tre uger. Herefter er der normalt en leveringstid på ’nogle måneder’, forklarer forvaltningen.

Summa summarum: beboere og brugere af krydset skal ikke regne med, at det bliver lysreguleret igen før til sommerferien – og sandsynligvis først lige op til det nye skoleår. 

“Indtil da sørger vi for, at der bliver opsat skilte i området, så bilister bliver gjort ekstra opmærksomme på, at der færdes mange børn. Skiltene bliver opsat i næste uge,” lover forvaltningen.

Skolebestyrelse kæmper videre

Samme svar har forvaltningen netop givet til skolebestyrelsen på Rådmandsgades Skole, som kæmper for at få sikret krydset. Og det er ikke umiddelbart nok for skoleleder Martin Wåhlin:

“Det lyder vildt, at vi åbenbart har et stykke af Teknisk Museum stående herude foran skolen – det vidste vi ikke, så det har vi slet ikke brystet os af,” siger han ironisk, men slår straks over i en mere alvorlig tone:

“Jeg er bange for, at skilte, hvor der bare står, at der ligger en skole, ikke er nok.  Jeg aner ikke, hvad der findes af muligheder i skilteskolen, med jeg kunne godt tænke mig, at der stod noget a la ’husk højre vigepligt’. Den regel har mange bilister måske lært, da de var 18 år, men de har ikke brugt den siden,” siger han.

“Der vises rigtig fin konduite mellem alle trafikanter derude, og folk klarer den med et smil på læben. Men det kræver kun én idiot for at ødelægge det,” siger han – og understreger, at det efter hans mening ikke er løsningen at sende skolepatruljen ud for at styre trafikken i krydset.

“Jeg vil ikke sætte børn ud i et lyskryds uden lyssignal,” fastslår han og siger, at han i stedet vil undersøge muligheden for at få politiet ud og stå i krydset ved de store ryk kl. 8 og kl. 13.

Stine Hemmingsen mener heller ikke, at kommunens udmelding løser problemet:

“Fint, at de gør noget, men jeg klapper ikke i hænderne over nogle skilte. Uanset årsagen til, at lyskrydset ikke er fikset, så er skolevejen stadig ikke sikker, og det er det, der er min største bekymring,” siger hun og fortsætter:

“Jeg forventer, at der så hurtigt som muligt findes en regulerende løsning. Om det bliver løst ved at fikse lyskrydset, ved at have betjente stående om morgenen, ved at lukke veje eller ved at etablere en form for nødskolepatrulje, fx med forældre, det ved jeg ikke, men noget må kunne gøres. Efter sommerferien er altså ikke godt nok,” konkluderer hun.

Related Articles

X