MN logo rgb web 300x77
Utrygge beboere oplever øget bandeaktivitet i Nørrebros gader

Utrygge beboere oplever øget bandeaktivitet i Nørrebros gader

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel
Flere steder i bydelen har de lokale oplevet en større forekomst af bandelignende grupperinger end normalt, siden nedlukningen af Danmark for en måned siden. “Bydelen syder, og noget er på vej,” siger beboer.

Arkivfoto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

“I alle de år, jeg har boet på Nørrebro, har jeg aldrig set så mange bandemedlemmer som i den seneste uge.” 

En række nørrebroere beretter om langt mere umiddelbart bandelignende aktivitet på gader og stræder siden coronalukningen – og tydeligst formuleres det af denne kvindelige beboer fra området omkring Blågårds Plads.

Hun har boet på Nørrebro i ca. 15 år, de seneste 10 år ved Blågårds Plads, og både her og i Folkets Park har hun observeret større grupperinger, siden Københavns Politi den 4. april igen erklærede Nørrebro for visitationszone grundet en opblussen af bandekonflikten.

Læs også: Visitationszone forlænges, Nærpoliti forstår bekymring

“I onsdags i parken var der noget grill og omkring 40 mennesker samlet, hvilket i sig selv er vanvittigt i de her tider. På pladsen hænger de bare ud i mindre grupper. Bydelen syder, og noget er på vej. Vi kan alle mærke det, men når mange ikke kommer ud, så overtager banderne p.t. gaderne. Det føles ekstremt ubehageligt,” siger beboeren, der – ligesom de øvrige beboere, Mit Nørrebro har talt med – ønsker at forblive anonym.

På spørgsmålet om, hvordan hun kan vide, at der er tale om bandemedlemmer, kommer svaret prompte:

“Nogle af dem har jo ligefrem LTF tatoveret på kinden – mere geniale er de ikke. Står man tæt sammen med dem, har jeg tænkt, at alle var bandemedlemmer, men det kan jeg selvfølgelig ikke være sikker på. Desuden talte jeg med en caféejer i området forleden og spurgte ham, hvorfor han ikke åbnede for kaffe to-go. Hans svar var, at han ikke gad at åbne og få alle dem som kunder – og når han taler om ’dem’, betyder det bandemedlemmer,” siger beboeren.

Sammenfald med Christiania-lukning

Også andre steder i bydelen melder de lokale om større grupperinger og øget aktivitet af hvad der tydeligt fremstår som den mere lyssky slags – vi har fået beretninger fra området omkring Sankt Hans Torv og Guldbergsgade, fra Rantzausgadekvarteret (inkl. Hans Tavsens Park/Asssistensen og de mellemliggende gader), fra Ryesgade, fra krydset Titangade/Rådmandsgade og fra De Gamles By.

“Der er en stor stigning i bandeaktivitet her på Sankt Hans Torv. Hver gang hashhandlen lukker et sted, ryger den et andet sted hen, og Christiania har jo lukket sig selv i disse corona-tider, så min teori er, at det hænger sammen. Vi har set det samme tidligere, når politiet har ryddet Christiania, eller dengang de lavede razzia på Jægersborggade,” fortæller en beboer, der også oplever mere politi i området.

“I ret stor stil, faktisk. Det virker til, at begge sider ’ruster op’,” siger beboeren.

En beboer i Guldbergsgade-kvarteret har også overvejet, om der mon er noget i gære, og om hun skulle kontakte politiet:

“Jeg ser en del aktivitet i vores gård, møder med masker (og ikke corona-lignende slags…) og en del samlinger, også i De Gamles By. Det har stået på nu i nogle dage,” fortæller hun.

Flere lokale beretter om, at der som noget nyt samles grupper i De Gamles By. Også i Struenseegade og ved Hans Tavsens Park har lokale observeret en øget forekomst af såvel skumle grupper som politi.

“Jeg set flere politibiler på det sidste, både de almindelige og de civile. Jeg bliver bare så ked af, at den slags både skal ødelægge ryet og nogle gange også trygheden et sted, man holder så meget af. Nørrebro er jo så meget mere, heldigvis,” siger en lokal iagttager.

Politi: Kontakt os, hvis I er utrygge

Hos Københavns Politi er politiinspektør Mads Helios ikke meget for at afsløre den præcise strategi for at holde øje med Nørrebros gader for tiden, men han afviser at have hørt om særlige problemer med fx Blågårds Plads og Folkets Park.

“Vi har indført visitationszone og visiterer oftere våben, og vi er til stede – også i det mere skjulte – for at håndtere de personer, der færdes på gaderne. Men jeg har ikke hørt om specielle problemer i de områder, du nævner – og hvis det havde været meget grelt, havde jeg formentlig hørt om det,” siger han og fortsætter:

“Men hvis der er borgere, der ser noget, vil vi da rigtig gerne høre om det. Og hvis man generelt set er utryg, er man altid velkommen til at ringe til politiet.”

Oplever du noget, som du synes, politiet bør vide eller kigge nærmere på, skal du ringe på 114.

Ser eller oplever du noget, der kræver politiets akutte tilstedeværelse, skal du ringe på 112.

Related Articles

X