Det nye værk ‘Unión’ på gavlen ved kulturhuset Union på Nørre Allé virkede nærmest til at komme ud af det blå. Men drømmen om at få den anerkendte chilenske murkunstner Inti Castro til at udfolde sig her på Nørrebro har taget lokale kræfter flere år at realisere – en af projektlederne bag fortæller her historien bag.
Topfoto: Det nye gavlmaleri, ‘Unión’, med den 160 år gamle kirke Sankt Johannes Kirke til højre. Foto: Inti Castro/INTI.
Den verdenskendte chilenske gavlmaler Inti Castro satte fredag den 17. september sidste strøg på sit 22 meter høje gavlmaleri ‘Unión’ på Nørre Allé nr. 9.
Motivet er hovedsageligt i gråtoner og forestiller en kvinde, der holder en olivenkvist, en baguette og en udslidt Converse All Stars sko. Hen over midten brydes billedet af et farverigt patchwork af mønstre og symboler, der leder tankerne til varmere himmelstrøg.
Inti har udviklet motivet med udgangspunkt i billede- og tekstmateriale om Nørrebro, borgerinput og hans eget indtryk fra livet i bydelen. Værket er således en sammenvævning af hans både farve- og symbolrige univers og referencer til Nørrebro – fx er mønstrene i motivet hentet fra bydelens forskellige kulturer.
Inti har valgt at kalde værket ‘Unión’, hvilket naturligvis kan henføres til kulturhuset, som har været med til at muliggøre projektet, men titlen kunne også pege på Nørrebro som et sted, hvor forskellighed mødes, sammenflettes og skaber nye mønstre og sammenhold. Det har dog været vigtigt for kunstneren, at værket skal opleves på egne præmisser.
To lokale drømme mødtes
Gavlmaleriet har taget flere år at realisere og er båret af lokale kræfter og drømme.
Drømmen om at få Inti til at male i København fødtes hos undertegnede (der står bag gavlprojektet Fødder Mødes på Griffenfeldsgade) og Jacoba Niepoort (der står bag gavlprojektet ved Trianglen på Østerbro) i 2018, da vi første gang besøgte Intis hjemland Chile for at male dér.
Siden blev drømmen til en del af et større projekt for kunstudveksling mellem Chile og Danmark kaldet ‘Fra Havn til Havn’, som vi startede på tilbage i 2019.
.
Under mine ophold i Chile blev jeg grebet af deres gavlkunst på grund af dens levende farver og stærke symbolske og politiske tradition. Folk dér havde virkelig noget på spil og på hjerte.
Den kunstner, der gjorde allerstærkest indtryk på mig, var Inti.
Jeg så også, hvordan gavlkunsten i Chile og deres borgerinddragende tilgang var med til at skabe lokal identitet, forandring og sammenhold i udsatte og fattige områder.
Det skabte en lyst til at dele alt dette og mine favorit gavl-kunstnere fra Chile med mit eget elskede Nørrebro.
Den helt rigtige gavl
I vores jagt på gavle fandt Jacoba og jeg endelig den rigtige gavl, da vi fik kontakt til kommunikationsmedarbejder Esben Frost fra verdenskulturhuset Union.
Union havde i årevis haft en drøm at få husets nabogavl, der tilhører Ejerforeningen Nørre Allé/Ahornsdage, udsmykket med international kunst.
Sammen fik vi som gruppe endelig her i 2021, efter en del op- og nedture og corona-udsættelser, fundet funding til projektet af Beckett-fondet og Slots- og Kulturstyrelsen.
Projektet kunne derfor pludselig realiseres her i september, hvor Inti malede værket over en periode på 10 dage i sol og regn.
Tilbage står nu værket’ Unión’, som vil kunne ses de næste mange år fra Sankt Hans Torv og Nørre Allé.
Det er skabt af en udefrakommende, der har taget Nørrerbro ind og givet et billede tilbage. Et åbent billede, som nu vil leve videre i vores hverdag med alle vores forskellige opfattelser af det.