Mit Nørrebro
Valgforslag: Enheds­listen vil have bilerne væk fra Jagtvej

Valgforslag: Enheds­listen vil have bilerne væk fra Jagtvej

Står det til liste Ø, skal biler med forbrændingsmotorer ikke længere kunne køre på samtlige Jagtvejs meter.

Afhængigt af udfaldet af kommunalvalget den 16. november, så kan benzin- og dieselbilernes dage på Jagtvej være talte.

Sidste uge smed Enhedslisten København et nyt trafikforslag på banen på Facebook.

“Lad os gøre Jagtvej grøn!” skrev partiet på det sociale medie, efterfulgt af en cykel-emoji og et grønt hjerte.

Som valget af emoji antyder, involverer planerne cykler. 

Jagtvej er nemlig hjemsted for en af kommunens såkaldte supercykelstier, hvor cyklister er prioriteret højt for at lokke flere pendlere væk fra bilen og over på cyklen. Og nu mener Enhedslisten, at cykelpendlerne skal prioriteres endnu højere — med mere plads at cykle på og renere luft at gøre det i.

Begge dele skal fremskaffes ved at lukke en del af Jagtvej af for de biler, der har benzin eller diesel i tanken. 

Bilerne skal ikke blot flyttes til andre gader

Ifølge BT gælder det de sidste 300 meter af Jagtvej mellem Den Grønne Sti og Ågade — en bid, der faktisk ikke er supercykelsti, da superdelen her hopper væk fra Jagtvej og ind på Den Grønne Sti.

Enhedslisten i København ønsker at gøre de 300 meter til en nul-emissionszone, hvor kun busser og elbiler må køre på kørebanerne. Samtidig skal bilernes kørebaner være smallere, så cyklende og gående får mere plads.

Partiets overborgmesterkandidat, Line Barfod, uddyber til BT, at målet ikke er blot at flytte forurenende biler over på andre gader, men helt at reducere antallet af dem til fordel for cyklen, offentlig transport eller el- og delebiler. 

“Forhåbentlig vil de begynde at tage metroen, som er et super alternativ til bil, og som vi jo har brugt milliarder på at bygge under Jagtvej,” siger hun til avisen og pointerer, at biltrafikken blev reduceret med 10 procent, da dele af Nørrebrogade blev omlagt til trafik-ø uden gennemkørende trafik.

Det er de sidste 300 meter af Jagtvej, Enhedslisten foreslår at lukke af for gennemkørende trafik for biler, der kører på benzin eller diesel. Foto/grafik: Google/Magasinet KBH.

Hvordan det skal kontrolleres, at Jagtvejs biler kører på el og ikke diesel eller benzin, melder hun ikke noget om i interviewet.

Men da et flertal på rådhuset tidligere på efteråret meldte sig klar til at lukke områder af København af for benzin- og dieselbiler, blev det foreslået at gøre brug af nummerpladescanning for at fange dem, der alligevel sniger sig ind i nul-emissionszonen.

I analysen “En grøn omstilling af trafikken” har Københavns Kommunes rådgiver Viatrafik tidligere i år tænkt en mulig ændring af Jagtvej, så vognbanerne bliver smallere til fordel for bedre plads til fortove og cykelstier. Her en visualisering af en mulig fremtid ved hjørnet af Bjelkes Allé. Illustration: Schønherr.

Artiklen er oprindeligt fra, og bringes i samarbejde med, Magasinet KBH

Vil du støtte Mit Nørrebros arbejde?

Synes du, at Nørrebro fortjener et fair og nuanceret journalistisk nyhedsmedie – skrevet og fotograferet af folk, der selv bor i bydelen?

Og ønsker du også fremover at kunne læse om alt det, der betyder noget i hverdagen for Nørrebros 80.000 indbyggere – og ikke bare om de få, spektakulære begivenheder, som de nationale medier vælger at fokusere på?

Så vil vi bede dig overveje at støtte vores arbejde ved at blive medlem af Mit Nørrebro. Du kan gøre en kæmpe forskel for et månedligt beløb, der svarer til en halv durum kebab – og samtidig kan du få fordel af en række lokale rabatter, tilbud og events.
Læs mere og bliv medlem her...

Related Articles

Få 15% rabat, når du handler lokalt

Bliv medlem af Mit Nørrebro og få fordel af en række lokale rabatter, tilbud og events

X