MN logo rgb web 300x77
Varmestue + vaccination: 2 x godt nyt til Nørrebros hjemløse

Varmestue + vaccination: 2 x godt nyt til Nørrebros hjemløse

BEMÆRK! Denne artikel er cirka 3 år gammel

Opdateret onsdag 20. januar kl. 9.57 med præciceringen af, at det kun er særligt sårbare hjemløse, der er rykket fra kategori 10 til kategori 5 i køen til vaccination mod COVID-19.

Værestedet Grace Kbh har netop fået grønt lys af kommunen til at åbne en ny, midlertidig aftencafé i det nedlukkede Spillestedet Stengade. Samtidig har socialministeriet besluttet sig for, at særligt udsatte hjemløse skal rykke længere op i køen til at blive vaccineret mod COVID-19.

Foto: Lars Christian Vibild, larsvibild.dk

Det ser ud til at lysne lidt for bydelens hjemløse i en ellers kold og coronaramt tid.

Tirsdagen bød nemlig på hele to gode nyheder:

Den ene er, at der onsdag kl. 18 åbner en ny, midlertidig aftencafé for gadens folk i Spillestedet Stengades lokaler i Stengade 30.

Den vil blive drevet af Grace Kbh, der hører under organisationen Blå Kors og i forvejen driver morgen- og p.t. også aftencafé i Griffenfeldsgade 54.

Grace Kbh har for nylig fået 1,2 mio. kr. af Socialministeriet til at åbne et nyt sted, og nu er tilladelserne fra kommunen altså også faldet på plads.

Læs også: Jo, denne Nørrebro-café må gerne holde åbent – og her er grunden

Den anden gode nyhed er, at Social- og indenrigsministeriet netop har meddelt, at særligt sårbare hjemløse har fået en ny og højere prioritering i forhold til at blive vaccineret mod corona.

Efter stigende smittetal blandt byens hjemløse, og efter at Københavns Kommunes socialborgmester Mia Nyegaard (R) havde været ude at tale for at rykke dem frem i vaccinekøen, er den del af gruppen, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19, nu flyttet fra den såkaldte kategori 10 til kategori 5.

Borgmester: “Jeg ville ønske, der fandtes et quickfix”

Det vakte mange reaktioner, da Mit Nørrebro i sidste uge kunne fortælle, at flere bekymrede naboer og forbipasserende havde anmeldt Grace Kbh’s café i Griffenfeldsgade til politiet, fordi de troede, der var tale om en helt almindelig café, som holdt ulovligt åbent under coronanedlukningen. 

En af reaktionerne kom fra socialsygeplejerske Lene Bruun Damgaard, der på Mit Nørrebros Facebook-væg roste Grace Kbh’s tilbud, men samtidig benyttede lejligheden til at råbe Københavns Kommune og byens socialborgmester op:

“Det er helt utilstedeligt, at der ikke er oprettet ekstra døgnpladser i denne coronatid. Mia Nyegaard, Socialborgmester … hvor er du??” skrev hun.

Mia Nyegaards svar er, at hun godt forstår frustrationen:

“Jeg ville da ønske, der fandtes et quickfix. Og jeg var selv ude allerede i foråret og  sige, at vi var nødt til at have en force majeure lovgivning, for coronavirus smitter jo, lige meget hvem der har det,” siger hun.

Med det henviser socialborgmesteren ikke alene til, at mange hjemløse har et dårligt helbred, men at der her i byen findes en del udenlandske hjemløse uden opholdstilladelse – hvorfor de ikke falder ind under det offentliges hjemløsetilbud.

“Som kommune må vi kun hjælpe folk, der har lovligt ophold i landet, og som borgmester skal jeg jo overholde loven. Men det enkelte menneskes udsathed er jo ikke afhængig af et pas, og det er ikke vores velfærdssamfund værdigt, hvis vi ikke har de mest marginaliserede med,” siger hun.

“Det er svært, men vi gør, hvad vi kan ud fra de strukturelle rammer, der er. Derfor er jeg også glad for, at der ud over det forvaltningsmæssige spor findes et civilsamfund, der kan tillade sig noget andet, end vi kan,” understreger socialborgmesteren.

Grace Kbh: “Målgruppen bliver set nu”

Den daglige leder af Grace Kbh, Sofie Engell, har da også kun ros til overs for kommunens hjemløseindsats p.t.

“Jeg synes, at Københavns Kommune og socialforvaltningen gør et kæmpe stykke arbejde og i dén grad tager ansvar for en gruppe, der blev overset i foråret. Jeg har aldrig gennem de ni år, jeg har arbejdet på hjemløseområdet, mærket så stor en opbakning,” siger hun og understreger også netop fordelene i, at private organisationer og det offentlige arbejder sammen.

“Vi ville aldrig kunne levere det samme professionelle niveau som kommunerne, da vi ikke har samme midler og primært har frivillige til at udføre arbejdet. Hos os er vi stadig kun én ansat på vagt per aften, så der er stadig plads til forbedringer, så vi kan give endnu bedre hjælp til de psykisk syge og misbrugerne,” erklærer hun og fortsætter:

“Men der er virkelig sket noget, også i Socialministeriet, og det er helt fantastisk at mærke, at der også er nogen i partierne og de forskellige kommunale afdelinger, der kæmper vores sag. Målgruppen bliver set, hvor man måske før bare har lukket øjnene, og det betyder enormt meget, at der nu er taget første skridt til, at vi sammen kan gøre en forskel.”

HJEMLØSEPLADSER I KØBENHAVN

Samlet set findes der 405 kommunale herbergspladser rundt om i byen. Hertil kommer private herberger drevet af fx Frelsens Hær og KFUM.

Per januar 2021 findes der 140 kommunale og 166 private natcafepladser /nødovernatningspladser. Det er trods de nye pladskrav i fht. corona lidt flere end de foregående to år.

Herbergspladser på Nørrebro
• RG 60 i Rådmandsgade, herberg for unge
• Kirkens Korshær Herberg i Hillerødgade

Natcafér og nødovernatningspladser på Nørrebro:
• Kirkens Korshærs natcafe i Stengade
• Hellig Kors Kirken
• Grace Kbhs café i Griffenfeldsgade og nu også i Stengade 30 samt 16 pladser på AO Hostel på Tagensvej.

Kilde: Københavns Kommune

Related Articles

X